UTFaculteitenEEMCSAgendaImaginary tentoonstelling & veel meer

Imaginary tentoonstelling & veel meer extra: klassenprogramma's, lunchlezingen en een lezingenavond op 3 november

De internationale wiskundetentoonstelling Imaginary komt naar de campus van 24 oktober t/m 11 november

Imaginary is een interactieve, reizende tentoonstelling van het Mathematisch Instituut van Oberwolfach en is ontwikkeld in het Duitse Jaar van de Wiskunde 2008. De tentoonstelling bevat wiskundige visualisaties, interactieve installaties, virtuele realiteit, 3D-objecten en hun theoretische achtergrond in de algebraïsche meetkunde op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier. Imaginary komt vanaf 24 oktober 2016 drie weken lang naar de UT- campus.

Voor wie is het?

Elke bezoeker is van harte welkom om de tentoonstelling te bezoeken, klassen (4,5,6 vwo) kunnen zich aanmelden voor een speciaal programma met workshops & rondleidingen georganiseerd door Pre-U en uiteraard kan elke wiskundeliefhebber de lunchlezingen bezoeken. Op 3 november organiseren we in samenwerking met het Studium Generale een lezingenavond. Deelname aan deze onderdelen is gratis.

Tijden indeling per doelgroep

  • Leerlingen van 10.00 - 15.30 uur - inschrijven verplicht, deelname is gratis!
  • Lunchlezingen van 12.45 - 13.15 uur in gebouw Horst, zaal C101 (8 nov in NH209)
  • Algemeen publiek van 12.30 - 17.30 uur
  • Studium Generale van 18.00 - 22.00 uur (lezingen om 19.00 - 21.00 uur in Horst, C101)
Schrijf uw klas nu in!
Inschrijven

INFORMATIE VOOR DOCENTEN EN HUN KLASSEN

Speciaal voor leerlingen van 4 tot 6 vwo heeft Pre-U een programma ontwikkeld om leerlingen te inspireren en motiveren met wiskunde bezig te zijn. Het programma bevat vier onderdelen.

  • Imaginary rondleiding: Allereerst bestaat het programma uit een rondleiding door de wiskundetentoonstelling Imaginary. De leerlingen zullen begeleid worden door een Technische Wiskunde student en hebben uitgebreid de tijd om rond te kijken. Per rondleiding kunnen er 25 leerlingen deelnemen.
  • Workshops: Pre-U biedt leerlingen de keuze uit 2 workshops waar zij zelf aan het werk moeten om wiskundige oplossingen te vinden. Er is een speciale Imaginary workshop ontwikkeld en er kan gekozen worden voor de workshop waar je aan het werk gaat met data en er voor kunt zorgen dat studenten altijd in de zomer voldoende ijsjes tot hun beschikking hebben. Dit doe je door middel van het opstellen van een wiskundig model.
  • Campusrondleiding: In de pauze om 12:30 uur of na afloop van het middagprogramma om 15:30 kan de klas een leuke rondleiding krijgen over de enige echte campus van Nederland: De campus van de University of Twente. Leerlingen zullen rondgeleid worden door studenten van de universiteit zelf.
  • Lunchlezing: Heb je de campus al eens gezien, dan kun je ook besluiten om de lunchlezing bij te wonen. Hierdoor merk je meteen hoe ver de wiskunde reikt. Deze lezingen hebben interessante wiskundige thema’s en worden gegeven door inspirerende sprekers. In het overzicht kun je zien welke onderwerpen er aan bod komen.

Hoe kan ik mijn klas aanmelden?

Voor het programma kunt u een hele klas in één keer inschrijven, zodat wij direct op de hoogte zijn van het aantal leerlingen dat we mogen verwelkomen. U kunt kiezen voor een ochtend- of middag programma. Het ochtendprogramma duurt van 10:00 uur tot uiterlijk 13:30 uur. Het middagprogramma duurt van 12:30 uur tot uiterlijk 16:30 uur. U bent volledig vrij om de onderdelen te kiezen waar belangstelling voor is, dus u kunt zelf de tijden bepalen zowel in het ochtendprogramma als in het middagprogramma. Schrijf uw klas hier in!

De tentoonstelling bezoeken

Van maandag t/m vrijdag kunt u de tentoonstelling bezoeken van 12.30 - 17.30 uur. U kunt hierbij uitleg krijgen of een echte rondleiding in groepen van maximaal 25 personen. Deze rondleidingen worden verzorgd door studenten van de University of Twente. De tentoonstelling is te vinden in het gebouw Horst en op vloer 13 vindt u de geweldige, inspirerende en interactieve tentoonstelling. U kunt uiteraard gratis naar binnen.

Lunchlezingen bijwonen

Gedurende de 3 weken van de tentoonstelling zullen we op maandagen t/m vrijdagen een lunchlezing verzorgen. Deze lezingen vinden plaats in gebouw Horst, in zaal C101 op de begane grond. Er wordt gezorgd voor een kopje koffie of thee. Lunch is niet inbegrepen. Na het bijwonen van deze lezingen zult u begrijpen waarom wiskunde zo'n belangrijke plaats in onze maatschappij inneemt. Er kunnen namelijk geen innovaties plaatsvinden zonder het fenomeen Wiskunde. Zonder deze discipline zouden we geen nieuwe bruggen kunnen bouwen, brengen vrachtwagens hun ladingen via de meest onlogische routes naar hun afnemers, moeten we in ziekenhuizen nog langer op onze operatie wachten en ga zo maar door. We leven in een zeer boeiende wereld, omdat wiskunde bestaat en toegepast wordt! Stap in de wereld die wiskunde heet! Tot ziens bij onze lunchlezingen.

Een avond met Studium Generale lezingen

Op 3 november organiseert de afdeling Toegepaste Wiskunde in samenwerking met Studium Generale een lezingenavond 'Mathematical Sciences'. Wiskunde speelt een centrale rol in veel disciplines en in onze samenleving. Recente studies benadrukken de enorme impact van wiskunde op onze economie en de sterke verwevenheid van wiskunde met omringende vakgebieden. De term Mathematical Sciences duidt op deze brede context van de wiskunde. Op de Universiteit Twente is wiskunde ingebed in een groot deel van de aanwezige disciplines, binnen het bèta én het gamma domein en binnen wetenschappelijk onderzoek én maatschappelijke toepassingen. Wiskunde is High Tech Human Touch.

Deze avond vindt plaats in gebouw Horst, zaal C101 (begane grond). De lezingen zullen plaatsvinden van 19.00 - 21.00 uur, voertaal is Nederlands en er is vrije toegang. Er wordt de mogelijkheid geboden om ook de tentoonstelling te bezoeken, deze is geopend van 18.00 - 22.00 uur. Er zullen studenten zijn om groepen van maximaal 25 personen rond te leiden. 

Hebt u nog vragen?

  • Voor informatie over inschrijving van klassen of het programma of de workshops kunt u terecht bij Maschja Baas van Pre-U of via de Pre-U servicedesk tel: 053-489 4890.
  • Voor informatie over media/pers kunt u terecht bij Janneke van den Elshout, tel: 06-1395 0017
  • Voor algemene informatie kunt u terecht bij Diana Dalenoord, tel: 06-485 900 46