Projecten

FASES

Financiering Europees ruimte agentschap (ESA)
Aanvang 01-09-2010
Einde 31-07-2013

Project team

Het projectteam bestaat uit vertegenwoordigers van zes Europese universiteiten, twee onderzoeksinstituten en drie bedrijven uit de MKB sector.

Doel

Het FASES project is een direct gevolg van de activiteit van een ESA themateam “evenwicht en dynamische eigenschapen van gebonden lagen”. Het onderzoek van de stabiliteit van emulsies, zoals deze gerelateerd zijn aan de fysisch-chemische eigenschappen van de overeenstemmende vloeistof-vloeistof interface, is geïdentificeerd als een belangrijk toepassingsveld welke voordeel kan halen uit de expertise van het team en van onderzoeken onder microzwaartekracht.

Volgens de huidige stand de techniek, zijn de verbindingen tussen de fysische chemie van de druppeltjes interface naar de vloeibare vliezen en naar de gezamenlijk eigenschappen van een emulsie, alleen kwalitatief. Dit betekent dat de criteria die gebruikt worden in de industrie voornamelijk empirisch zijn.

Het FASES project richt zich op het dichten van dit gat in de kennis, aangezien het een grote hindernis vormt voor de emulsiewetenschap en voor de ontwikkeling van applicaties. Het onderzoek naar adsorptiedynamica, zoals toegepast op de stabiliteit van emulsies en ondersteunt door de ontwikkeling van nieuwe theoretische en experimentele werktuigen, kan in feite leiden tot een significante verbetering van het inzicht van deze systemen welke de technologische eisen ondersteunen.


Organisatie

Status

Verantwoordelijke

Land

IENI-GE

Onderzoeksinstituut

Libero Liggieri

Genua, Italië

UNI-FI

Universiteit

Guiseppe Loglio

Florence, Italië

UPCAM

Universiteit

Mickael Antoni

Marseille, Frankrijk

MPI-KGF

Onderzoeksinstituut

Reinhard Miller

Golm/Potsdam, Duitsland

UTC

Universiteit

Danièle Clausse

Compiegne, Frankrijk

UNITWE

Universiteit

Victoria Dutschk

Enschede, Nederland

UCM

Universiteit

Ramon G Rubio

Madrid, Spanje

AUTH

Universiteit

Thodoris D. Karapantsios

Thessaloniki, Griekenland

SINT

MKB

Alexander Makievsky

Berlijn, Duitsland

ARCOF

MKB

Jalil Quazzani

Péssac, Frankrijk

CHRDO

MKB

Anastasios Karafotis

Thessaloniki, Griekenland

UNITWE werkomgeving: bevochtiging of nanoparticles

  1. Experimentele karakterisatie van de bevochtiging van nanodeeltjes die als stabilisatoren voor pickering en suspo-emulsions door indirecte karakterisatie methodes zoals Washburn, aangepaste Wilhelmy platen en het gebruik van waterdampabsorptie isothermen
  2. Het begrip en de beschrijving van verschillende bevochtigings regimes verbeteren door gebruik te maken van een concept dat eerder is ontwikkeld en gebaseerd is op Eyring rate processen en experimenteel verkregen parameters
  3. Analyse van oppervlakteruwheid parameters, berekening van de Hurst exponent van de oppervlakken door het concept van fractals.

UNITWE Werkomgeving: Reologie van Pickering en suspo-emulsies

  1. Studie van reologisch gedrag (lineair en niet-lineair) van verschillende water-in-olie en olie-in-water emulsie systemen gestabiliseerd door gemodificeerd dispersieve colloïde Boehmite aluminium nanodeeltjes met of zonder emulgator en op verschillende opslagtijden
  2. De DSC resultaten, optische microscopische beelden, TEM beelden van deze emulsiesystemen zullen worden geanalyseerd en bediscussieerd om een beter begrip van de potentiële relaties tussen de reologie, microstructuur en stabiliteit van emulsies te krijgen.
  3. Sinds mei 2011, is de Universiteit Twente (verantwoordelijke: Victoria Dutschk) het Nederlandse contactpunt voor experimenten op schuim en emulsies op aarde. Deze dienen als een referentie voor vergelijkbare experimenten voor de space shuttle Mars.