UTCEINieuwsGreen Team Twente verandert de koers en doet mee aan de Formula Student competitie

Green Team Twente verandert de koers en doet mee aan de Formula Student competitie

Green Team Twente kondigde tijdens hun recente Design Reveal aan mee te gaan doen aan de Formula Student competitie. Via deze competitie laat het team zien dat waterstof klaar is voor een volgende stap. Ze gaan racen tegen elektrische en- verbrandingsauto's. In de competitie draait het niet alleen om efficiëntie, maar ook om snelheid en het businessplan achter het project. De topsnelheid van de nieuwe auto ligt rond de 100 km/uur en dat is een stuk hoger dan de voormalige 30 km/uur. Dit was de afgelopen 10 jaar de norm bij de Shell Eco Marathon waar het team doorgaans aan mee deed. Door de stap naar meer vermogen wordt het team uitgedaagd om de grenzen van de huidige innovaties te verleggen. Daarnaast enthousiastmeert Green Team Twente een breder publiek over de mogelijkheden van waterstof in de mobiliteitssector. 

Op dit moment bestaat er nog geen waterstofklasse in de Formula Student competitie, de auto’s rijden op benzine of op elektriciteit uit een accu. Tijd voor verandering vond het studententeam. In samenwerking met de organisaties van de competitie zijn ze druk bezig om een nieuwe klasse voor waterstofauto's mogelijk te maken. “Met de stap naar de Formula Student competitie hopen we dat de buitenwereld ziet dat waterstof klaar is voor de toekomst; een duurzame toekomst”, zegt Wouter Groote Veldman, de teammanager van het huidige team.

Een gehele nieuwe auto

De stap naar een hoger vermogen zorgt ervoor dat de meeste componenten uit de oude auto niet meer bruikbaar zijn. Deze oude auto’s deden namelijk mee aan de tragere Shell Eco Marathon competitie. Met de overstap naar de Formula Student competitie komt het team voor verschillende nieuwe uitdagingen te staan, zoals omgang met een hoogspanningssysteem. “We hebben verschillende wijzigingen in onze manier van werken moeten doorvoeren. Zo hebben we een groter team (28 man/vrouw sterk) en hebben we nieuwe specialisaties zoals het ontwerp van een koelingssysteem”, vertelt Wouter verder. 

Grote uitdagingen

Wat deze waterstofauto uniek maakt? Hij blinkt uit als enige waterstofauto in de grootste studentencompetitie ter wereld en wordt gemaakt door studenten met weinig tot geen ervaring in het bouwen van raceautos. “Een waterstofsysteem dat een hoog vermogen moet leveren (49kW) is erg complex door alle verschillende onderdelen die erbij komen kijken. Het is een echte uitdaging om dit te ontwerpen”, vertelt Amina Balha, technisch manager van het team. “Bovendien extra complex om zo'n nieuwe auto binnen één jaar te bouwen. Het vraagt kennis en doorzettingsvermogen van onze engineers om alles voor de race werkend te krijgen, iedereen is super gemotiveerd, dus ik heb er veel vertrouwen in!” 

Races

Green Team Twente is met hun nieuwe auto aanwezig bij de Nederlandse en Duitse wedstrijd van de Formula Student. Deze wedstrijden vinden plaats op het TT Circuit in Assen (11 t/m 14 juli) en de Hockenheim Ring (15 t/m 21 augustus). “Eind dit jaar zullen we zien of Green Team Twente haar doelen heeft behaald, tot die tijd zal het team alles op alles zetten om dit nieuwe racemonster te ontwikkelen.”

Tekst en contact: Wouter Groote Veldman: w.grooteveldman@greenteamtwente.nl

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)