Nederlands Mathematisch Congres 2011

Hartelijk welkom op de website van het Nederlands Mathematisch Congres (NMC) 2011.

poster NMC 2011

Het is de 47e keer dat het Nederlands Mathematisch Congres wordt gehouden. In het jaar waarin de Universiteit Twente haar 50e verjaardag viert, komt het NMC voor de 5e keer naar de campus van de UT, de bakermat van het NMC.

De congrescommissie presenteert u met veel plezier en trots het programma van NMC 2011, waarin de balans wordt gezocht tussen wiskunde voor de schoonheid van de wiskunde en wiskunde voor de schoonheid van de toepassingen. In het programma is verder balans gevonden tussen wiskundigen die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben en de aanstormende generatie wiskundigen, en de balans tussen onderzoek en onderwijs. Moderne wiskunde en de geschiedenis van de wiskunde hebben een prominente plaats gevonden.

Het programma wordt omlijst door op wiskunde gebaseerde kunst, zoals de schuifstructuren van Rinus Roelofs, Escher’s onmogelijke kubus, en de Rhombicosidodecahedrische Diprismatohexacosihecatonicosachoron van Paul van de Veen, waarvan het logo van NMC 2011, de kleine rombische icosidodecaëder, een belangrijke bouwsteen is. Verder wordt wiskunde uitgebeeld middels muziek met een wiskundige toets door Vocaal Ensemble Il Cocodrillo Cante, en door op wiskunde geïnspireerde kunst door studenten van ArtEZ Academie voor Art & Design te Enschede (AKI).

Met drie plenaire voordrachten, zes parallelvoordrachten en twaalf minisymposia is het wetenschappelijke programma interessant voor een breed wiskundig publiek. Op het wiskunde onderwijssymposium op vrijdag is veel aandacht voor de onderwijsprogramma’s op de middelbare school en in het hoger onderwijs, alsmede voor de aansluiting tussen deze programma’s en voor de opleiding van docenten.

Op donderdagavond 14 april staan de driejaarlijkse Brouwerlezing en de uitreiking van de Brouwermedaille op het programma. Op 15 april wordt voor de 6e keer de Philips wiskundeprijs voor promovendi uitgereikt. Voor de eerste keer zal tijdens NMC 2011 een postersessie worden georganiseerd voor masterstudenten en promovendi met bijbehorende beste poster prijs. Voor de eerste keer is een minisymposium georganiseerd door masterstudenten, waarin zij hun afstudeerwerk presenteren. Verder vindt met steun van Mastermath voor de tweede keer op een NMC een Mastermath-lunch plaats en wel op vrijdag.

De congrescommissie heeft gestreefd naar een grotere rol en zichtbaarheid van studenten en promovendi en is er van overtuigd dat juist de nieuwe generatie wiskundigen een duidelijke ontmoetingsplaats vindt op het NMC. De congresorganisatie is in handen van leden van de afdeling Toegepaste Wiskunde van de UT. Studenten hebben een belangrijke rol in de organisatie.

Wij wensen u een heel mooi en onderhoudend congres toe!

Namens de congrescommissie,

Richard Boucherie, voorzitter