Zie Activiteiten

Afgelopen zaterdag 14 juni: TW 45 jaar

Eigenlijk bestaat TW al 46 jaar, maar voor de synchronisatie met Abacus rekenen we 45 jaar. Bovendien, zonder Abacus geen TW, dus het eerste jaar tellen we gewoon niet mee. Onder het bezielend voorzitterschap van oud TW-er Frits van Beckum vierden zo’n honderd alumni, (oud)medewerkers en studenten het negende lustrum. Decaan Peter Apers constateerde in zijn welkomstwoord dat met de aanwezigheid van Prof Eduard de Jager, een van de grondleggers van TW, en enkele eerstejaars, de hele periode omspannen werd. Prof Jan van de Craats, bekende Nederlander, onvermoeibare strijder voor fatsoenlijk rekenonderwijs en de exponent van de popularisering van de wiskunde, hield onder de pakkende titel `Passie voor wiskunde’ een aanstekelijk verhaal dat onschuldig begon met enkele beschouwingen over priemgetallen om vervolgens het publiek mee te nemen naar de grenzen van het weten met de nog steeds onbewezen Riemann hypothese. Van de Craats gebruikte daarbij met al dan niet gespeelde onhandigheid WolframAlpha om snel enkele getallenexperimenten te doen.

Na de lunchpauze was het woord aan alumnus Prof Michel Vellekoop. Hij hield een virtuoos betoog over piramides waar stukken uit waren gehaald en over verf met wonderlijke eigenschappen om het ontstane bouwwerk te verven. Echt wonderlijk werd het toen Michel uitlegde hoe je aan de hand van benodigde verhuisdoosjes kon beredeneren dat de constructie dimensie ln(5)/ln(2) heeft. Tamelijk bizar.

Emma van der Veen, alumna sinds iets meer dan een half jaar, liet nog eens haar hele studiecarrière de revue passeren waarbij we haar ook nog slaperig zagen ontwaken om op een vroeg uur naar college te gaan. Onderwijl diste Frits van Beckum tussen de verhalen door enkele historische anekdotes op waarbij Van Spiegel, de drijvende kracht achter de oprichting van TW, Duyvestein, de man van de kleurige vierkanten op de gang van vloer drie van de Zilverling en Kees Hoede gememoreerd werden.

In korte bijdragen hadden Richard Boucherie en Jan Willem Polderman respectievelijk het actuele onderzoek en onderwijs (TOM) bij TW geschetst. De uitsmijter was voor Frank Twilt die op deskundige maar vooral humoristische wijze 45 jaar TW langsliep. Hij toonde fraaie historische foto’s, waar menigeen zichzelf of anderen in herkende. Na het maken van een groepsfoto in een waterig zonnetje was er uitgebreid de gelegenheid om na te praten.

De verrassing van de dag was een optreden van Jo Bollen en Carla Hassing, aan de piano begeleid door Brigit Geveling. Al jaren weg van TW, maar nog goed genoeg op de hoogte om de TW-actualiteit op de hak te nemen vormden zij het hilarische sluitstuk van een prachtige dag. Maar waar was Abacus? Voorzitter Kevin Heubach die heel veel voorbereidend werk had gedaan, had uitgerekend deze dag uitgekozen om ziek te worden. Hij moest dus verstek laten gaan.

Al met al een zeer geslaagde dag. Een selectie van alle door Diana gemaakte foto’s is hieronder terug te vinden.