Faciliteiten

Faciliteiten ECTM

gesimuleerde operatiekamer

 De gesimuleerde operatiekamer (OK) in het ECTM bevat de nieuwste medische technieken zoals een navigatiesysteem voor neurochirurgie en orthopedische interventies (Brainlab), een digitale lichtbox met chirurgische routeplanning (Brainlab), een chirurgische endoscopietoren (OR1/NEO, Storz), operatietafel en operatieledlamp met camera (Draeger). Beelden en relevante signalen van alle OK-apparatuur kunnen aan elkaar worden gekoppeld op zo’n manier dat het gebruik van de OK erg flexibel is. Deze ruimte kan zo worden gebruikt voor zowel educatieve doeleinden als onderzoeks- & ontwikkelingsdoeleinden.

 

Op de OK kunnen zowel kunstmatige als echte weefsels gebruikt worden voor educatieve training. Daarnaast kunnen ook simulatoren zoals de mobiele METIman en laparoscopische simulatoren worden ingezet. Op deze manier kunnen er erg realistische en eventueel complexe klinische situaties op de OK worden neergezet. Om deze ziekenhuissfeer nog meer te benadrukken, is er een omkleedruimte gelegen naast de OK. Studenten leren tijdens het vaardighedenonderwijs hoe ze de OK steriel kunnen betreden, door zich voorafgaand aan het juiste protocol omtrent omkleden en handen wassen kunnen houden.

 

Alle trainingssessies in de OK worden vastgelegd met het METIVision systeem, bestaande uit de data van de simulatoren, 2 camera’s in de ruimte en de informatie van de OK-monitoren. Op deze manier kan er een geavanceerde evaluatie gemaakt worden van alle gesimuleerde scenario’s. Groepen die de OK gebruiken voor trainingen, kunnen altijd een van de vergaderruimtes gebruiken voor de eventuele voorbereiding en evaluatie.