UTDSIDSINieuwsUT en de FootballEquals Foundation slaan handen ineen

UT en de FootballEquals Foundation slaan handen ineen

De Universiteit Twente en FootballEquals Foundation gaan samenwerken. De focus ligt op dataverzameling en -verwerking in het voetbal met als doel sociale interactie in de sport te bevorderen. Op 26 februari beklonken beide partijen de samenwerking. Tegelijkertijd speelde een Onder 17-team een demowedstrijd op de campus, waarbij de prestaties van de voetballers live gemeten werden met sensoren.

De Universiteit Twente en de Football Equals Foundation betrekken onder andere SciSports in de samenwerking. SciSports gebruikt data om nieuwe inzichten in het voetbal te genereren. De spin-off van de UT ontwikkelde BallJames, een soort ‘MRI-scan’ waarmee een voetbalwedstrijd realtime omgezet wordt in driedimensionale pixels en accurate statistische data levert. Het voetbalveld op de campus is uitgerust met 14 camera’s die data verzamelen van de jonge voetballers. De nadruk ligt op de sociale en samenwerkende aspecten in het voetbal. Op 26 februari wordt het systeem op de campus voor het eerst getoond aan de buitenwereld. De data wordt ter beschikking gesteld aan onderzoekers en studenten.

Sociale interactie

Vanuit de verzamelde data wordt gekeken naar sociale interactie, pedagogische aspecten en veiligheid. Verschillende topclubs maken al gebruik van deze manier om spelers te volgens, vertelt Joost Kok, decaan van de UT-faculteit EWI. “Die clubs hebben een commercieel belang, maar de inzet om data te genereren voor onderzoek en ook voor sociale projecten, zoals de Football Equals Foundation, is uniek. In samenwerking met psychologen gaan we de data interpreteren. Naast het sociale aspect, gaan we het systeem natuurlijk ook inzetten om voetbaldata te analyseren. Zo is het mogelijk om al tijdens de wedstrijd aan de hand van de data aanwijzingen te geven aan de spelers. Bovendien dragen we met deze samenwerking ook als UT ons steentje bij aan de maatschappij door sociale interactie en talentontwikkeling te bevorderen.”

Uitgelezen kans

“Onze onderzoekers staan te popelen om met big data aan de gang te gaan’, zegt Joost Kok, decaan van de UT-faculteit EWI. ‘Maar er zijn hordes, want big data raakt aan privacy. Daarom zoeken we de terreinen op waar mensen vaak vrijwillig data afstaan. Sport is zo’n voorbeeld. In de samenwerking met FootballEquals Foundation kunnen we volop met data science aan de slag, dit is voor ons een uitgelezen kans en het is prachtig dat we dit systeem nu op de campus hebben.”  Kok is een ervaren onderzoeker op het gebied van data science en het ontwikkelen van software voor data-analyse. Hij heeft speciale interesse in sport. Als oprichter van het Sport Data Centre (SDC) werkte hij met bijvoorbeeld het Nederlands vrouwenvoetbalelftal en schaatscoach Jac Orie om data te verzamelen en te verwerken.
De UT heeft volgens Kok alles in huis om deze samenwerking tot een succes te maken. Van de sensoren en de chips, naar de dataverwerking en de wiskunde om daar conclusies uit trekken. Met elektrotechniek, informatica en wiskunde beheerst de UT het hele spectrum voor sensing en data.

 

Foto: het voetbalveld op de UT, uitgerust met het BallJames systeem.

Over Football Equals Foundation

De FootballEquals Foundation is een initiatief van Mary Kok-Willemsen, voormalig hoofdtrainer van de FC Twente Vrouwen. Deze Stichting richt zich op het scoren van global goals via voetbal. Met de eerste FootballEquals Academy van ruim 90 spelers biedt de stichting plek aan jongens en meiden die samen trainen om hun talent te ontwikkelen. Mary Kok-Willemsen: “In Twente scoren we global goals met voetbal door geen verschil te maken tussen jongens en meiden. We kijken, naast aanleg en leervermogen, naar bereidheid. Daarom bestaan onze teams (van 9 tot 17 jaar) ongeveer uit 50% jongens en 50% meiden. We leren van elkaar, maar gaan ook samen met de UT en vele andere partners daadwerkelijk onderzoek doen naar overeenkomsten en verschillen. We hebben in Nederland een uitdaging om meer diversiteit naar de top te krijgen. Dit geldt voor het bedrijfsleven, maar ook voor de voetbalwereld. De UT is een prachtige partner hierin. Voetbal is ons middel, maar het creëren van gelijke kansen is ons doel.”

Over SciSports

SciSports, in 2013 opgericht door drie UT-studenten, is gespecialiseerd in de analyse van voetbaldata. Met het platform Insight kunnen clubs, agencies en bonden zelf de statistieken van 90.000 professionele spelers wereldwijd uitlezen. Onder meer het nationale elftal van België maakte gebruik van SciSports’ diensten. In Nederland werkt SciSports samen met meerdere profclubs. Ook adviseerde het bedrijf Memphis Depay om op basis van data voor Olympique Lyon te kiezen. SciSports wordt gezien als een zogenaamde Next Unicorn, een bedrijf dat mogelijk in de toekomst meer dan een miljard dollar waard wordt.

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)