Social media

VERANTWOORD SOCIAL MEDIA GEBRUIK 

Een belangrijk onderwerp bij social media is privacy, omdat er nogal wat gevaren zitten aan het gebruik ervan.

Het grootste gevaar is identiteitsfraude. Bij identiteitsfraude verwerft iemand de persoonlijke gegevens van iemand anders, om zich vervolgens voor te doen als deze persoon. Wanneer je slachtoffer bent van identiteitsfraude krijg je bijvoorbeeld rekeningen voor producten die je helemaal niet hebt besteld, onterechte boetes of er worden ineens bedragen afgeschreven van je bankrekening. Ook kan het zijn dat er leningen op jouw naam worden afgesloten en je hierdoor een BKR registratie krijgt (en je dus geen hypotheek meer kan afsluiten) of zelfs schuldeisers op je dak krijgt. Iemand kan met slechts een paar persoonlijke gegevens al je identiteit overnemen. De gevolgen van identiteitsfraude kunnen heel ingrijpend zijn en je nog jarenlang blijven achtervolgen.

Om je privacy te beschermen is het dus van belang erg voorzichtig om te gaan met je persoonlijke gegevens. Wanneer het gaat om social media zijn er drie grote valkuilen:

  • Het delen van teveel persoonsgegevens

    Bij het aanmaken van een social media profiel wordt persoonlijke informatie gevraagd, zoals adres, geboortedatum en telefoonnummer. Het verstrekken van deze informatie kan erg gevaarlijk zijn. Dit geldt als de privacy instellingen niet goed zijn ingesteld. Maar zelfs wanneer dit wel het geval is, kan je account gehackt worden. Een hacker kan dan al jouw informatie zien en gebruiken. Wees dus alert op welke informatie je afgeeft.  

  • Location-based services

    Location-based services (LBS) zijn apps die gebruik maken van de geografische locatie van het device en wordt vaak gebruikt door social media. LBS is één van de meest gevaarlijke kenmerken van social media. Het geeft namelijk inzicht in waar je op dat moment bent. Criminelen gebruiken dit bijvoorbeeld om je te volgen en te bepalen wanneer je niet thuis bent en ze dus bij je in kunnen breken. Je kan per app LBS uitzetten.  

  • Foto’s posten

    Een populaire optie bij veel social media platformen is het posten van foto’s. Hoewel het erg leuk is om foto’s met vrienden en familie te delen, is dit ook riskant. Het internet maakt het voor anderen erg makkelijk om foto’s te verkrijgen, te manipuleren en te gebruiken voor andere doeleinden. Zo kan jouw vakantiefoto opeens opduiken op een pikante website. Dit kan je voorkomen door de app geen toestemming te geven om jouw foto’s te gebruiken.

Tips voor verantwoord en veilig social media gebruik

Je bent zelf er verantwoordelijk voor jezelf online te beschermen. Hieronder enkele concrete tips die je kunnen helpen je privacy te waarborgen:  

  • Gebruik 2-factor of multi-factor authenticatie als dat wordt aangeboden

    Tegenwoordig is het niet de vraag of uw wachtwoord wordt gecompromoteerd, maar wanneer. Zelfs bekende organisaties worden gecompromiteerd en je informatie komt in handen van criminelen of het publiek.

    Have I Been Pwned heeft momenteel informatie van meer dan 500 sites met bijna 12 miljard accounts. De universiteit controleert op inbreuken op @utwente.nl- en @student.utwente.nl-adressen. Maar je kunt zelf ook naar de website gaan en jezelf registreren om gewaarschuwd te worden wanneer een van je andere accounts wordt gecompromiteerd.

    Als voorzorgsmaatregel zou je tweefactorauthenticatie moeten configureren voor alle sites die dit aanbieden. Op Tripwire vind je stap-voor-stap instructies voor enkele veelgebruikte social media sites.

  • Bepaalde informatie moet je nooit delen

    Bij social media gaat het om online informatie delen. Het is aan te raden om bepaalde gegevens nooit openbaar te maken. Uiteraard moet je nooit wachtwoorden, pincodes, burgerservicenummer (BSN), bank- of creditcard gegevens delen. Maar ook schijnbaar onschuldige informatie kan, in verkeerde handen, nare gevolgen hebben. Het gaat hierbij vooral om je geboortedatum, je geboorteplaats, je adres en je privé/thuis telefoonnummer (voor zakelijke telefoonnummers geldt dit niet). Deze informatie kan gebruikt worden om andere persoonlijke informatie, zoals jouw BSN, te achterhalen en identiteitsfraude te plegen. Check dus per social media platform of je kan instellen wie bepaalde informatie, zoals je geboortedatum, mag zien. Dit kan niet bij alle platformen. In dat geval raden wij je af om bij deze platformen deze gegevens te verstrekken. 

  • Voorkom het ‘per ongeluk’ delen van persoonlijke informatie

    Functies op social media zoals de ‘wat ben je aan het doen?’ vraag op Facebook maken het erg gemakkelijk om per ongeluk details te geven. Wees je bewust van de informatie die je deelt. Dit heeft hetzelfde effect als een briefje op je voordeur hangen waarin je vertelt dat je op vakantie bent.  Daarnaast kunnen criminelen door de tijd heen, op het eerste oog onschuldige, stukjes informatie samenvoegen, waardoor zij een vrij compleet en rijk beeld van jouw leven hebben. Hou dit in gedachten wanneer je informatie over je leven online deelt. Wees daarom niet te specifiek of zorg ervoor dat alleen jouw vrienden je updates kunnen zien.

  • Bepaal zelf met wie je je gegevens deelt

    Ga er niet vanuit dat de standaard privacy-instellingen van het social media platform dat je gebruikt goed zijn. Deze zijn namelijk ingesteld in het voordeel van het platform, niet voor de gebruiker. Bestudeer ze goed, bekijk de mogelijkheden en pas ze aan waar mogelijk.  

  • Weet hoe websites jouw gegevens delen

    Sociale netwerken verdienen hun geld door middel van reclame gericht op jou. Dit betekent dat ze informatie over jou verzamelen. Wordt deze informatie gedeeld met andere partijen? Welke informatie wordt doorgegeven aan derden? Bestudeer het privacy beleid van het social media platform goed en bekijk welke instellingen jij kunt controleren en/of aanpassen.

  • Controleer wijzigingen in het privacy- en gebruiksbeleid en pas (opnieuw) de instellingen aan

    Wanneer een social media platform wordt verkocht, is de gebruikersgroep een groot en belangrijk onderdeel van de verkoop, dus ook jouw account, inclusief jouw persoonlijke gegevens. De nieuwe eigenaar kan andere ideeën en plannen hebben met jouw informatie. Het privacy-beleid kan daarom aangepast worden na een overname, maar ook een bestaande eigenaar kan tussentijds de voorwaarden aanpassen. Wees hier alert op en lees altijd notificaties over veranderingen in het privacy- en gebruiksbeleid.

  • Verifieer iedereen die zich toe wil voegen aan je sociale netwerk

    Soms doen mensen zich online voor als andere personen. Als je een (vriendschaps)verzoek van iemand ontvangt, controleer dan altijd of het daadwerkelijk de persoon is die hij/zij zegt te zijn.

  • Beperk je arbeidsverleden op LinkedIn

    Niet iedereen hoeft je volledige CV te zien. LinkedIn biedt de mogelijkheid om informatie niet openbaar te maken, maar enkel voor je netwerk zichtbaar te hebben.

Ook de afdeling Marketing & Communicatie heeft tips voor correct gebruik van Social Media. Hun informatie vind je op het Serviceportaal.