UTVrijhof CultuurNieuwsDuurzame LED verlichting in de UT theaterzalen

Duurzame LED verlichting in de UT theaterzalen

Door de COVID-19 maatregelen zijn veel activiteiten op de Campus de afgelopen periode geannuleerd. Ondanks dat dit heel erg jammer is, hebben ze bij er bij Vrijhof Techniek een positieve draai aan gegeven door de tijd te gebruiken om de oude halogeenlampen in de theaterzalen te vervangen voor LED verlichting.

Hierbij is men in het Amphitheater begonnen met het vervangen van alle basis toneelverlichting; in plaats van hoogvermogen spots, waarbij voor elke toepassing een ander kleurfilter geplaatst moest worden, zijn er nu laagvermogen rood – groen – blauw – amber LED spots in gebruik genomen om het toneel in elke gewenste kleur te kunnen zetten, zonder telkens de kleurfilters te moeten vervangen. Daarnaast zijn zogenaamde ‘moving heads’ geïnstalleerd waardoor het nu mogelijk is om op afstand een lamp naar elke gewenste positie te draaien.

De oude halogeen verlichting ligt echter nog gebruiksklaar in de opslag van het theater. Er zullen altijd situaties komen waarbij het wenselijk is om de nieuwe LED verlichting aan te vullen met conventionele verlichting om speciale lichteffecten en/of posities te kunnen creëren. Een voorbeeld kan zijn dat men specifiek vanaf links een groene lamp wil hebben en vanaf rechts een rode, die vervolgens samen een oranje vlek op de vloer creëren. Dit valt met meerkleuren LED natuurlijk ook prima te maken, maar is dan niet meer voor algemeen gebruik beschikbaar tijdens het optreden; de lampen hebben immers die specifieke taak toegewezen gekregen.

Deze modernisering in de theaterzalen van de UT is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens gemakkelijker en veiliger in gebruik. Een ander voordeel is dat de LED verlichting niet alleen veel energiezuiniger is, maar dat er ook nog eens veel minder lampen nodig zijn om alle kleurstellingen te kunnen maken. Hieronder kun je een overzicht vinden van de oude en nieuwe situatie, uitgaande van 3 clusters rood/groen/blauw tegenlicht. Omdat de Agora een grotere speelvloer heeft, is hier een extra cluster nodig.