UAF-campustournee Kinderen van Aleppo biedt andere kijk op gevluchte studenten

Ongeveer 700 gevluchte studenten uit Syrië volgen momenteel een opleiding aan een hogeschool of universiteit in Nederland. Deze studenten leveren een grote inspanning om hun toekomst vorm te geven en onderdeel te worden van onze samenleving. Met zijn nieuwe voorstelling ‘Kinderen van Aleppo’ vraagt theatermaker en Gouden Kalf-winnaar George Tobal samen met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF aandacht voor hun toekomstdromen, hun moed en hun enorme doorzettingsvermogen.

George Tobal vluchtte zelf ook uit Syrië. Hij moest elf jaar wachten op een verblijfsvergunning en kreeg via het UAF de mogelijkheid zijn talent te ontwikkelen en te doen waar zijn hart ligt: acteren en theater maken. Tobal: ‘Het was best eng om ineens mee te draaien in de maatschappij als je dat heel lang niet hebt gedaan. Ik had iemand nodig die me kon steunen op mijn meest kwetsbare momenten. Het UAF was mijn vangnet in die tijd.’

Vijf sterren kregen Tobal en zijn mede-acteurs onlangs van De Volkskrant voor hun  theatervoorstelling ‘George & Eran worden racisten’. ‘Tobal dwingt de toeschouwer in de spiegel te kijken’ zo luidde één van de lovende recensies over de voorstelling over vooroordelen.  

Kinderen van Aleppo
De voorstelling ‘Kinderen van Aleppo’ wordt gespeeld in het kader van het 70-jarige bestaan van het UAF en is gebaseerd op waargebeurde verhalen van studenten die betrokken waren bij de eerste protesten voor meer vrijheid in Syrië. In een persoonlijke monoloog vertelt Tobal het verhaal van deze vreedzame studenten wiens revolutie is gestolen. Tobal benadrukt dat de voorstelling niet over zielige vluchtelingen gaat: ‘Veel Nederlanders gaan voorbij aan het feit dat veel van deze studenten ooit vrijheidsstrijders waren, zonder wapens, die streden voor een betere toekomst van hun land. We zijn zo makkelijk verblind door vooroordelen. Ik hoop dat ik een ander gezicht kan laten zien van Syrië en van deze moedige studenten.’ 

UAF-campustournee
Vanaf eind oktober reist het UAF met de voorstelling langs hogescholen en universiteiten. Op vrijdag 30 november is ‘Kinderen van Aleppo’ om 19.30 uur te zien in de Vrijhof op de Campus van de Universiteit Twente. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Vrijhof Cultuur.

Na afloop van de voorstellingen vindt een gesprek plaats waarbij George meer vertelt over zijn beweegredenen deze voorstelling te maken,  en hoe zij zijn eigen toekomst en die van Syrië ziet.

Kijk op www.uaf.nl/kinderenvanaleppo voor meer informatie over de UAF-campustournee. 

Syrische vluchtelingen in het Nederlandse hoger onderwijs
Momenteel volgen circa 2.000 vluchtelingen uit diverse landen met begeleiding van het UAF een opleiding in het Nederlandse hoger onderwijs. Ruim 700 van hen zijn afkomstig uit Syrië.

In totaal begeleidt het UAF ruim 3.300 vluchtelingen in diverse fasen van hun opleiding of loopbaan, onder wie circa 1.200 studenten, 1.500 studievoorbereiders en 600 werkzoekenden. Eind 2018 loopt dit aantal op naar circa 3.700 vluchtelingen, het hoogste aantal sinds de oprichting van het UAF in 1948. 

Over het UAF - 70 jaar begeleiding van vluchtelingen in Nederland
Vluchtelingen ervaren veel drempels bij de ontwikkeling van hun talenten. Samen met onderwijsinstellingen, gemeenten en het bedrijfsleven maakt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF de weg vrij voor hun professionele ontwikkeling. Het UAF behartigt de belangen van vluchtelingen, geeft praktische adviezen en biedt financiële steun die nodig is voor scholing. Daarnaast stimuleert het UAF de ontwikkeling van slimme, duurzame routes naar werk (zoals leerwerktrajecten) en werft mentoren die op vrijwillige basis aanvullende ondersteuning bieden.

 Meer info/tickets? Klik hier!