UTVrijhof CultuurFaciliteiten

Culturele ruimtes

VRIJHOF CULTUUR beheert (theater)zalen en een flink aantal Culturele ruimtes. Dit zijn bijvoorbeeld oefenruimtes voor muziek zoals pianostudio's, popstudio's en werkplaatsen, een atelier, een balletstudio enzovoorts.

Onder voorwaarden kun je gebruik maken van deze ruimtes, soms heb je een UnionCard nodig, moet je lid zijn van een vereniging of deelnemer aan een cursus.

Hoe en wat lees je in de faciliteitenflyer en de diverse downloads onderaan deze pagina.

Externen die gebruik willen maken van de de (theater)zalen kunnen contact opnemen met het Reserveringsbureau.

theaterzalen

 • Agora

  De Agora is de grote zaal van Vrijhof Culture & Events. De capaciteit hangt af van de benodigde podiumgrootte. Richtlijnen hiervoor zijn:

  Popconcert / Staand publiek: ca. 900 pers.
  Lezing (presentatie)/ Zittend publiek: ca. 300 pers.
  Theatervoorstelling / Zittend publiek: ca. 225 pers.

  De Agora heeft een inschuifbare tribune met 5 x 22 stoelen die, volledig uitgeschoven, doorloopt in het balkon met 150 vaste stoelen. Het overige deel van de vloer is bekleed met leisteen; bij een volledig ingeschoven tribune ontstaat een ruim oppervlak dat gebruikt kan worden voor tafels, stands, posterborden en dergelijke.

 • Amphitheater

  Het Amphitheater heeft 164 vaste stoelen, inclusief balkon. Ten koste van de speelvloer (formaat effectief 5x5 meter) kunnen hier extra stoelen worden bijgeplaatst zodat het aantal zitplaatsen tot maximaal 180 kan worden vergroot. Aan de achterkant van de speelvloer hangt een donkerblauw gordijn. Net als in het klassieke Amphi kan het publiek vanuit 3 posities op de speelvloer kijken. Dit geeft het Amphitheater zijn intieme setting, wat erg fijn is bij verschillende voorstellingen.

 • Audiozaal

  De Audiozaal is een vlakke zaal zonder vaste stoelen en ideaal voor on-versterkte muziek. Er ligt een houten parketvloer in, die vanwege de verende ondervloer geschikt is voor dans. De akoestische panelen zorgen voor een warme klank en galmtijd van ca. 3 sec. De zaal is uitermate geschikt voor akoestische muziekuitvoeringen waarbij het aantal zitplaatsen voor bezoekers afhangt van de benodigde orkestoppervlakte. De zaal heeft verder een klein balkon met houten bankjes.

  Technische Informatie Amphitheater
 • Openluchttheater (OUT)

  Naast 3 unieke theaterzalen in de Vrijhof, beschikt de universiteit ook over een openluchttheater.

  Het openluchttheater is in 2014 volledig gerenoveerd en onder andere voorzien van een permanente overkapping van de speelvloer. Deze is overigens 9 meter in doorsnee en bestaat uit glad beton. Ook werd de tribune vernieuwd. Deze biedt plaats aan 600 bezoekers, die 180 graden rondom de speelvloer een plek vinden.

  Verder werd deze plek voorzien van een kleedkamer en berging, direct achter het theater gelegen.

  Geluid

  Vanwege het unieke karakter van het OUT is er geen permanente installatie voor licht of geluid aanwezig. Dit theater heeft vanwege de constructie al een behoorlijke ‘natuurlijke versterking’ van stem en instrumenten en leent zich derhalve prima voor bijv. een symfonie- of kamerorkest. Mocht versterking toch nodig blijken, dan is daarvoor een dB Technologies systeem beschikbaar, bestaande uit 2 subwooferkasten en 4 topkasten. Daarnaast een "fornuis" met een A&H 16-kanaals mixwizard, welke maximaal 4 monitorgroepen kan aansturen. Microfoons, statieven en bekabeling zijn – mits vooraf aangegeven – van het huis te gebruiken.

  In het microfoonassortiment hebben we o.a. Shure , AKG, Sennheiser en Audio Technica

  Licht

  Zoals gemeld is er geen vaste installatie aanwezig, dus bij voldoende mooi weer wordt dit voor de gelegenheid geplaatst. In de buitenste ring van het theater is de mogelijkheid om frontlicht op te hangen. Overige verlichting wordt – vanwege de hoogte van de overkapping – op de speelvloer geplaatst, meestal in de vorm van RGB-LED. Aansturing ervan gebeurd d.m.v. een Showtec LED-Commander en heeft derhalve beperkte functionaliteit.

  Bijzonderheden

  Wij staan bediening van onze apparatuur alleen toe aan ervaren (theater)technici onder begeleiding van onze eigen technici. Als de aangeboden middelen niet toereikend zouden zijn, dan dient dit zo spoedig mogelijk gemeld te worden.

  Indien extra materiaal meegenomen wordt, dan is hiervoor een 63A krachtaansluiting naast de speelvloer en een 32A krachtaansluiting op de bovenste ring aanwezig.

Beschikbaarheid

De beschikbaarheid van de theaterzalen, studio's en andere culturele ruimtes vind je via onderstaande beschikbaarheidskalenders.