Between Utopia and Reality Paulien Wilkinson & Birgit Kannengießer

Vanwege de momenteel zeer beperkte toegang van onze expositieruimtes door de lockdown, hebben we besloten deze expositie online te laten plaatsvinden. 

Kunstenaars Birgit Kannengießer (Osnabrück) en Paulien Wilkinson (Enschede) tonen in hun expositie de resultaten van de tweede projectfase van hun participatief taNDem-project.

Desiree Bruning, projectleider van de taNDem organisatie, schreef speciaal voor hen een inleidende tekst, te zien in de online expositie.

Vragen als "Welke kleur is jouw paradijs? Is het daar warm of koud? Ben ik alleen of onder veel mensen? Hoe voelt het paradijs aan? Hoe smaakt het? Hoe klinkt het? Hoe komen we daar terecht?" waren het uitgangspunt voor interviews in Osnabrück en Enschede. De deelnemers werd gevraagd een achtergrond te kiezen die ze prettig vonden en vragen te beantwoorden voor een korte video. De antwoorden werden direct gevisualiseerd met behulp van een tag cloud. Er werd een dynamische woordwolk gecreëerd, een typografische projectie bestaande uit relevante trefwoorden. De dynamische woordwolk veranderde naarmate de interviews vorderden. Afzonderlijke woorden werden steeds belangrijker, afhankelijk van hoe vaak ze werden genoemd. De projectie bood het publiek en de geïnterviewden een reflectie die ook hun reacties kon beïnvloeden. Hierdoor ontstond er een dialoog. Op deze manier kon de geïnterviewde direct invloed uitoefenen op het gepresenteerde beeld, het belang van individuele termen en de mening van de avond. Hoe en waar willen we wonen? 

De twee kunstenaars hebben de interviews gecombineerd tot een dialogisch meningsbeeld. Ook hebben zij de kernwoorden artistiek onderzocht en verwerkt in een een multimedia installatie. De tentoonstelling toont video's, foto's, monotypes en objecten. 

“Tussen Utopie en Werkelijkheid” is uitgevoerd in het kader van taNDem, een reeks grensoverschrijdende kunst- en cultuurprojecten in de EUREGIO, en wordt gefinancierd door INTERREG. Achter de naam taNDem staat het INTERREG V A project "Kunstverbinding - Art Connection". In dit project werken de EUREGIO, Cultuur Oost, Münsterland e.V., Emsländische Landschaft e.V., de stad Osnabrück, het district Osnabrück en de provincies Gelderland en Overijssel samen om het gebied van kunst, cultuur en erfgoed in de grensregio te versterken.

Het project "Kunstverbinding - Kunstverbinding" wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de provincies Gelderland en Overijssel, het Ministerie van Federale en Europese Zaken van Nedersaksen en het Ministerie van Economische Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.