SWIPE ISLAND Een online experiment waar de kijker via livestream in verdwijnt

Regisseur Eva Line de Boer verkent met vier jonge acteurs en artistiek team de grenzen van on- en offline liefde, identiteit en seksualiteit.

Online zijn we grenzeloos en gaan we massaal op zoek naar #liefde. Swipen, scrollen, surfen, zoeken, linken, viben, smachten, smashen. Internet als paradijs van hartkloppingen en hartzeer. In de virtuele wereld kunnen we de mogelijkheden van wie we zijn en hoe we onszelf vormgeven tot in het oneindige oprekken, voorbij gender #fluid. Op ons digitale eiland kunnen de deelnemers, mits ze het juiste level hebben bereikt, zelfs een zeemeermin zijn #mermaidpower. Maak kennis met een wereld waarin Tinderpoëzie als tegeltjes aan de muur hangt, waar paarden weg glitchen als je ze niet meer nodig hebt en je nooit zeker weet wie er achter welke Avatar verscholen zit. 

‘Ik krijg nog liever corona van je, dan dat ik sterf aan huidhonger.’ 

Regisseur Eva Line de Boer raakte gefascineerd door de eindeloze mogelijkheden die het wereldwijde web heeft toegevoegd aan de zoektocht naar de liefde in de vorm van dating apps, (catfish) webcam relaties en games die het leven simuleren. Ook is zij geboeid door televisieprogramma’s als Temptation Island en Ex on the Beach waar ongeremde liefde als vanzelfsprekend openbaar geconsumeerd wordt. Voor SWIPE ISLAND creëert ze samen met haar artistiek team een eigen digitaal universum dat overloopt van al deze fascinaties. In het grensgebied tussen on- en offline gaan verschillende sprookjesachtige personages op zoek naar de ultieme vorm van liefde.

Via livestream ben je als kijker getuige. Wie weet wat Cupido voor jou in petto heeft… 

Online experiment
SWIPE ISLAND experimenteert in een hedendaagse beeldtaal met een mix van verschillende online en virtuele werelden, onderwater soundscapes en digitale kostuums. De dialogen staan bol van  Temptation beeldspraak, maar dan met een hoek eraf. Ontdek de personages van acteurs Giovanni Brand, Kimberley Agyarko, Meriç Tuna Yildiz en Pip Lieke Lucas chattend achter hun webcams, beleef hun eerste stappen in een digitaal parallel universum, duik mee onder water, swipe naar verschillende (tussen) werelden. Verken de grenzen tussen technologie, lichaam en identiteit. Daten mét en zonder filter #(non)humans #real #virtual #loveisblind #schurend. Dimensies vloeien over in de krochten van de zee. 

Sprong in het diepe
‘Het is een online experiment en een sprong in het diepe’, aldus regisseur Eva Line de Boer. ‘We zien wel waar we boven komen. Voor ons hele team is dit een nieuwe vorm van werken en creëren, waarbij we niet precies weten wat het uiteindelijke resultaat zal zijn. We hopen de kijker onder te kunnen dompelen in ons on- en offline universum en vooral in alle werelden die daar tussenin ontstaan. Waar alles mogelijk is. Deze tijd biedt ons een heel spannende, maar intrigerende manier van werken waarin we nieuwe mogelijkheden op het gebied van theater verkennen. Hoe ver kunnen we dat wat theater is oprekken? Al vanaf het begin van de corona crisis kijk ik uit naar een project als deze.’ 

Volg de motion.
Scherp je pijlen.
Er is geen drempel, je moet er overheen of niet.
Denk altijd ‘nooit kan nooit’
En wat de afloop ook is, hij is altijd goed 

Eva Line de Boer
Eva Line de Boer regisseert theater en film. Haar werk kenmerkt zich door een sterke stilering van gedrag. Hoe zien mensen eruit in bepaalde situaties en hoe verschuilen ze zich achter de façade van hoe ze denken dat het eruit zou moeten zien? In haar voorstellingen is altijd sprake van een zeker overbewustzijn bij de personages, omdat ze bekeken worden door anderen.

Eva ontving de Ton Lutz Award voor de meest veelbelovende afstudeerregie met Euphoria (Its Festival, 2014). Ze kreeg de René Lobo Stok voor lef, durf en moed (Toneelacademie Maastricht, 2014). In 2016 won zij de BNG Bank Nieuwe Theater­makers­prijs 2016 met Dit gebeurt allemaal tegelijk. En in 2019 ontving zij de Charlotte Köhler prijs. 

SWIPE ISLAND online livestream is nog te zien op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 april!
Kijk op THEATERZEELANDIA.NL voor meer informatie.

Credits
regie: Eva Line de Boer – acteurs: Giovanni Brand – Kimberley Agyarko Meriç Tuna Yildiz – Pip Lieke Lucas – vormgeving en licht: Tim Vermeulen – geluidsontwerp & compositie: Harpo ’t Hart – kostuums: Miguel Peńaranda – video: Karlijn Milder & Mats Logen (Studio AKATAK) – set geluid & grading Martina Fazekas – grafisch ontwerp en aftereffects: Bauer & Bauer – technicus: Robin Kiezebrink. 

Speciale dank aan: Sonny Lorenzo, game-experts Pauline Verkamman, Selina Altun en Laura van Wingerden, Lars Stolwijk (app design), Zeelandtheaters Schouwburg Middelburg, Zwembad de Stok in Roosendaal en Stichting Strandexploitatie Veere. 

Swipe Island is een productie van Theaterproductiehuis Zeelandia.

Kijkwijzer 16+

Deze voorstelling is voor kijkers van 16 jaar en ouder.

Prijzen

Sky is the Limit (help de makers naar ongekende hoogte)€ doneer een bedrag naar keuze
Naked (basic ticket)€ 7,50
Level up (neem je +1 mee)€ 13,50
SWIPE ISLAND Een online experiment waar de kijker via livestream in verdwijnt
Bestellen