UTVrijhof CultuurAgendaGeselecteerde werken / Azië, VS, Nederland

Geselecteerde werken / Azië, VS, Nederland Peter Riezebos

Alumnus Peter Riezebos; via de MAVO opgeklommen tot student aan de Universiteit Twente en Harvard en nu succesvol en bevlogen kunstenaar in Shanghai, China. Vrijhof Cultuur toont een kleine maar diverse selectie van zijn werk. 

Creativiteit vormt de rode draad in het leven van Peter Riezebos, hij groeide op met tekenen en schilderen als methode om zich te kunnen uiten.

Riezebos kreeg in zijn jeugd onder meer de diagnose ADHD en Asperger. Zijn schooltijd was een moeilijke periode waarin hij dagelijks zijn creativiteit inzette om met de realiteit om te gaan. Vanwege een ingrijpende depressie en aanverwante problematiek werd Riezebos voor een jaar opgenomen in een kliniek. Stap voor stap klom hij uit dit diepe dal en startte met hulp van zijn vriendin Lindy met studeren. Met succes! Vier studies deed hij aan de Universiteit Twente: Psychologie, Filosofie, Communicatiewetenschap en Bedrijfskunde. Zijn ontwikkeling in die periode vatte hij in 2014 samen in het boek “Van MAVO tot Harvard”, in het verlengde waarvan er destijds in de klein expositieruimte van de Vrijhof een expositie van zijn schilderijen plaatvond. Zijn ervaringen vertaalde hij verder op creatief vlak in schilderijen, tekeningen en gedichten.

Als ADHD’er geniet Peter een sterk associatief vermogen. In plaats van een mentaal obstakel hanteert hij deze ongelimiteerde creativiteit als een gave. Hij laat zich ongeremd verleiden tot onderbewuste uitingen. Juist vanuit zijn waardering voor deze spontane, pure creativiteit is hij een liefhebber van de COBRA-stijl: ,,Wat ik nu maak komt uit de neo-expressionistische hoek, met intens, krachtig kleurgebruik. Ik schilder altijd uit mijn hoofd. Zestig tot zeventig procent gebeurt op basis van visualisatie; de rest is ad hoc beslissingen gedurende het proces. Voor de mentale uitdaging schilder ik ook graag aan zes tot acht werken tegelijk.” 

De kunst van Peter Riezebos is zeer populair in China. Vorig jaar ontving hij de Rising Star-award tijdens het gala van de Chamber of Commerce Benelux in Shanghai. Riezebos exposeerde in China de laatste tijd onder meer in het Duolun Museum of Modern art te Shanghai. In 2016 is Riezebos uit honderden kunstenaars geselecteerd om de officiële Chinees Nieuwjaarshow voor het Xintiandi district Shanghai te verzorgen. Hiervoor transformeerde dit gebied middels honderden vlaggen, posters en schilderijen in een openbare kunstshow.

Peter Riezebos woont tegenwoordig het grootste deel van het jaar in Shanghai. In 2009 ging hij voor het eerst naar deze stad: „Ik was meteen ernstig onder de indruk. Van de skyline, de dynamiek, het positivisme, de opwaartse economie. China is aan het ontwaken. In Shanghai trof ik een gigantische, ongebreidelde positiviteit. Als ik daar ben, voel ik me heel prettig.” Boven het artikel over Peter in de Tubantia van 7 januari jongstleden stond zelfs dat hij rust had gevonden in deze wereldstad met meer dan 24 miljoen inwoners. Een boeiende combinatie! 

Deze expositie kwam tot stand door het initiatief van, en wordt mede mogelijk gemaakt door, de Stichting Universiteitsfonds Twente ter ere van haar 70ste verjaardag. Op 17 december 1948 werd haar rechtsvoorganger, de ‘Stichting Technisch Hoger Onderwijs voor Noord- en Oost-Nederland’, opgericht. De doelstelling van de stichting is in al die jaren ongewijzigd gebleven: het verlenen van daadwerkelijke steun aan de Universiteit Twente. Die steun kan het Universiteitsfonds verlenen dankzij giften van particulieren en bedrijven

Voor Peter Riezebos was de presentatie van zijn boek ‘Van MAVO tot Harvard’ de aanleiding om het Peter Riezebos Fonds in het leven te roepen. Met een deel van de opbrengsten van zijn boek, uit lezingen en van de verkoop van zijn kunstwerken, wil hij gedreven en getalenteerde leerlingen (al dan niet met leerobstakels) financieel en emotioneel ondersteunen. Met het instellen van dit fonds wil hij graag iets terugdoen voor de Universiteit Twente, de universiteit die zich zeer flexibel en faciliterend heeft opgesteld in zijn bijzondere leertraject. Maar vooral wil hij studenten ondersteunen in situaties waarin het regulier onderwijsprogramma niet voorziet. “Door mijn persoonlijke ervaringen weet ik dat mensen erg verschillen in hun leren. Het is belangrijk dat iedereen mag leren op de manier die het beste bij hem of haar past. Ik had dat geluk.” 

Met deze tentoonstelling bedankt de Stichting Universiteitsfonds Twente Peter Riezebos voor het instellen en 'funden' van zijn eigen Fonds op Naam.  

De opening in aanwezigheid van Peter Riezebos vindt plaats op donderdag 1 maart om 19.30 uur.
Sprekers zijn in elk geval Thom Palstra (Rector Magnificus Universiteit Twente) en Gé Klein Wolterink (bestuurslid Stichting Universiteitsfonds Twente). Daarnaast probeert ook Onno van Veldhuizen (Burgemeester gemeente Enschede) aanwezig te zijn.