Links en downloads

Communiceren met kinderen over wetenschap

Communiceren met kinderen over wetenschap - een originele en leuke vorm van valorisatie van uw onderzoek! De KNAW Gereedschapskist biedt inzicht en vaardigheden.

 

Twente Academy probeert met diverse inspirerende projecten kinderen en jongeren te interesseren in wetenschap en technologie. Zonder de inzet van bevlogen UT collega’s zou ons dat zeker niet lukken. Door de wereld van de wetenschap te verbinden met het voortgezet- en basisonderwijs biedt Twente Academy een unieke mogelijkheid voor wetenschappers om de door hen ontwikkelde kennis en technologie aan te wenden ten gunste van de maatschappij. De kinderen van nu zijn immers de wetenschappers en ingenieurs van de toekomst! 

 

“Valorisatie is een breed begrip. Goed onderzoek verlegt uiteraard de grenzen van onze wetenschappelijke kennis. Dat is op zich een grote maatschappelijke en culturele waarde. Maar valorisatie van kennis is meer. Daar is pas sprake van als de kennis niet alleen bruikbaar is voor eigen vakgenoten, maar ook voor andere belanghebbenden, of dat nu bedrijven, overheden of maatschappelijke organisaties zijn. In alle wetenschapsterreinen is kennis te valoriseren, niet alleen in de bèta- maar ook de alfa- en gammawetenschappen. Valorisatie van kennis beperkt zich niet alleen tot de economische benutting, er kunnen ook maatschappelijke of culturele waarden gecreëerd worden.” - Notitie Innovatieplatform, 2007.

 

Kinderen zijn voor valorisatie van wetenschappelijk onderzoek een bijzonder publiek: ze zijn van nature al onderzoekers, ze zijn nieuwsgierig en stellen verrassende vragen. Maar het begrijpelijk maken van wetenschappelijk onderzoek voor deze doelgroep, bijvoorbeeld in een kinderlezing of in een les op een school, is niet altijd even makkelijk.

 

De Gereedschapskist – een gratis training wetenschapscommunicatie met kinderen

 

Twente Academy Young, het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Twente, biedt daarom een gratis training aan, speciaal voor wetenschappers die geïnteresseerd zijn in communicatieactiviteiten met kinderen. Deze training is in opdracht van de KNAW ontwikkeld en is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en tips van wetenschapseducatie-experts en ervaringsdeskundigen. Als onderdeel van de training zal er een communicatieactiviteit met kinderen of jongeren plaatsvinden.

 

Wat leer ik?

U leert om uw  wetenschappelijke kennis en inzichten op begrijpelijke wijze te delen met kinderen van 8 tot 14 jaar. U verkrijgt inzicht in de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren. De training is daarnaast ook praktisch van aard: er wordt tijd besteed aan inspirerende werkvormen en concrete activiteiten. Meer over de training leest u hier.

 

Hoe?

De training bestaat uit twee dagdelen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de deelnemers zal het eerste dagdeel plaatsvinden op een donderdag of vrijdag in maart, april of mei 2015.

 

Tussen beide dagdelen zal er een communicatieactiviteit met kinderen worden georganiseerd, waarbij u de kans krijgt de tijdens het eerste dagdeel opgedane kennis direct in de praktijk toe te passen. Tijdens het tweede dagdeel zal op deze communicatieactiviteit worden gereflecteerd.

 

De training zal plaatsvinden op de campus van de Universiteit Twente.

 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de training via a.m.vandenbos@utwente.nl. Geeft u bij uw aanmelding alstublieft aan welke dagen u beschikbaar bent voor het eerste dagdeel van de training.

 

De training is voor maximaal 16 enthousiaste UT medewerkers. Wees er dus snel bij!

 

We kijken uit naar uw aanmelding!