UTDienstenCFMDuurzaamheidNieuwsBloemen voor biodiversiteit

Bloemen voor biodiversiteit

De bloembollen die op het UT terrein gepland zijn staan inmiddels vol in de bloei. Weinig mensen kunnen het nu zien, vandaar dat wij graag de foto’s van het prachtige aanblik met jullie delen. En niet getreurd, de bloembollen zullen ook de komende jaren weer tot bloei komen.

Verhogen biodiversiteit

Op diverse locaties op het UT terrein zijn verschillende soorten bloembollen en bloemzaden gepland. Al deze bloemen hebben een verschillende bloeiperiode waardoor er tot begin mei mooie wisselingen in samenstelling zullen plaatsvinden. Deze bloemen zijn niet alleen uitgekozen ter verfraaiing van de UT, maar voornamelijk om de biodiversiteit te verhogen. Op verschillende locaties op het UT terrein is daarom gekozen voor bloembollen die specifiek de biodiversiteit op die plekken verbeteren.

Aantrekken van speciale bijen

In het vroege voorjaar is er van nature weinig nectar en stuifmeel in de natuur te vinden. De geplante bloemen geven dan ook veel nectar en stuifmeel af waardoor ze zeer voedselrijk voor bijen en andere insecten zijn. Op diverse plekken op het UT terrein is deze speciale bijen mix bestaande uit onder andere crocussen, chionodoxa, scilla, muscari en verwilderingtulpen gepland. In de buurt van eikenbomen zijn voornamelijk sneeuwklokjes, winteraconieten, boerencrocussen, sterhyacinten, bostulpen, lenteklokjes en de wilde narcissen te vinden. Deze bloemen trekken namelijk de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierusp aan, zoals de sluipwesp, gaasvlieg en sluipvlieg.

Wil je meer weten over duurzaamheid op de UT?

Ga naar utwente.nl/duurzaamheid of stuur een e-mail naar sustainability@utwente.nl.