FAQ studievaardigheden

Motivatie

Ik ben eerstejaars en ben niet meer gemotiveerd voor mijn studie. Ik stel alles uit en ga bijna nooit naar hoorcolleges. Het werken in groepen gaat wel goed, de deadlines voor het projectwerk motiveren me. Maar het lukt me niet om thuis ook nog eens te gaan studeren. Nu begin in te twijfelen of ik wel de goede studie heb gekozen. Wat moet ik doen?

Je twijfelt of je wel de goede studie hebt gekozen. Je gaat weinig naar college, je stelt het studeren uit en je bent ongemotiveerd. Door veel dingen uit te stellen en weinig naar colleges te gaan kun je in een negatieve spiraal terechtkomen: je studeert niet, haalt weinig punten, daardoor raak je minder gemotiveerd. En daardoor ga je weer minder studeren. 

1: Actie! Doorbreek de vicieuze cirkel

Het is belangrijk om uit die vicieuze cirkel te komen. Kijk eens of het verschil maakt als je wél naar college gaat. Maak een studieplanning en ga serieus aan de slag met de stof, enz. Ook al heb je daar in het begin de motivatie niet voor, soms merk je na een tijdje dat je je weer gemotiveerder gaat voelen.  

2: Effectieve studieaanpak

Haal je ondanks je inspanningen nog steeds geen goede cijfers?  Dan is het goed om eens te kijken naar je studievaardigheden. Breng eens in kaart hoe je het studeren tot nu toe aanpakt. Waaraan besteed je je tijd? Hoe ga je om met de studiestof, moet je echt alles lezen? Hoe bereid je je voor op tentamens? Wat kan effectiever in je studieaanpak? Praat hierover ook eens met je studieadviseur. 

3. Waar loop je wel warm voor?

Heb je serieus geprobeerd om de cirkel te doorbreken, en heb je je studiemethoden onder de loep genomen? Nog steeds een gebrek aan motivatie? Zijn er dingen buiten je studie waar je wel warm voor loopt? Of zit je in het algemeen niet erg lekker in je vel? 

Hulp inschakelen

Je bent niet de enige die tegen motivatieproblemen aanloopt. Er zijn verschillende mogelijkheden voor ondersteuning bij motivatieproblemen.

Praat er eens over met je mentor of studieadviseur. Vaak levert zo’n gesprek je al wat meer inzicht op in hoe het bij jou werkt.

Selfmanagementcursus: je kunt meedoen aan deze  cursus als je serieus aan de slag wilt en wel een stok achter de deur kunt gebruiken.

Studievaardigheden: Wil je weten hoe het gesteld is met je studievaardigheden? Doe dan eens de studievaardighedentest. Heb je de test gedaan, dan krijg je meteen een aantal praktische tips die je kunt uitproberen. Je kunt ook direct naar de studietips.

Zit je niet lekker in je vel? In dat geval, dan kunnen een aantal gesprekken met een van de studentenpsychologen je misschien op weg helpen. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van studenten met motivatieproblemen.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Roosters

Waar vind ik de rooster van alle UT-opleidingen?

De roosters van alle UT-opleidingen vind je op: https://rooster.utwente.nl/

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Student services

Waar moet ik zijn als ik vragen heb over in-/uitschrijving op de UT, collegegeld, doorgeven van adreswijziging? 

 Kijk dan op de site van Student Services

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Studiekeuze

Ik ga al een tijd met tegenzin naar mijn studie. Op zich haal ik goede cijfers, maar ik ga vaak met tegenzin naar colleges. Aan de ene kant denk ik erover om te stoppen, aan de andere kant ben ik bang dat ik spijt krijg als ik ermee stop. Moet ik nu stoppen of doorgaan?

Je twijfelt over je studiekeuze, ondanks dat je goede resultaten haalt. Doorzetten lukt echter steeds minder. Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:  

1. Waar heeft je tegenzin mee te maken?
Probeer voor jezelf uit te zoeken wat je tegenstaat. Vind je bepaalde vakken niet leuk, of de manier waarop colleges worden gegeven. Heeft het te maken met een bepaalde docent? En hoe bevalt het samenwerken in groepen? Of mis je juist uitdaging? 

2. Zijn er ook vakken die je wel leuk vindt?
Kun je formuleren wat het verschil is tussen leuke en niet leuke vakken? Wat maak je daaruit op? 

3. Wat waren je verwachtingen?
Wat waren je verwachtingen toen je begon met studeren? Zijn deze uitgekomen? Kun je misschien je verwachtingen herformuleren? Heb je een duidelijk beeld waar de opleiding naar toe gaan? 

4. Staat de studie of het studeren je tegen?
Het kan ook zijn dat niet de studie tegenvalt, maar het studeren op zich. Heb je moeite om bij te blijven? Vind je het lastig om je te concentreren? Lukt het je om je tijd goed in te delen? 

5. Welke hulp kan ik inschakelen?
Studieadviseur:
In een gesprek met de studieadviseur kun je bespreken wat je tegenstaat in de studie, wat je verwachtingen waren, en breng je jouw studievaardigheden in kaart. Verder kan de studieadviseur informeren over het verdere verloop van de studie.  In overleg met jou kan de studieadviseur je dooverwijzen naar de Rode Balie.

Studentendecaan / Studentenpsycholoog:
Bij de Student Affairs Coaching & Counselling (SACC) is veel ervaring met studiekeuze- en motivatieproblemen. Zij kunnen je helpen met het verhelderen van je problemen, zodat je de keuze gemakkelijker kan maken.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Vakanties

Waar vind ik informatie over de vakantieperiodes?

In de jaarcirkel staan alle onderwijsweken en vakantieperiodes. Let op: bij sommige opleidingen vallen enkele tentamens ook buiten de tentamenweken die in jaarcirkel staan. Kijk daarvoor altijd ook op het rooster van de opleiding.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag