Studeren en middelengebruik / gamen / internet

persoonlijke omstandigheden melden

Bij het starten van studeren aan een hoger onderwijs instelling vangt een nieuwe levensfase aan.

In deze fase komt het vaker voor dat je regelmatig alcohol drinkt en/of experimenteert met drugs. Als student heb je vaak een feestje. Een borrel “hoort er bij”, en nee zeggen kan soms best lastig zijn, vooral onder druk van anderen. Ook kan het zijn dat je nieuwsgierig bent naar een middel of dat je het gebruikt om te kunnen ontspannen na een stressvolle studieweek. Even wegvluchten uit de realiteit, bijvoorbeeld ook door te internetten of te gamen. In sommige gevallen kan het gebruik ongemerkt een gewoonte worden terwijl je dat eigenlijk niet zou willen. Mogelijk raak je dan onbedoeld afhankelijk van een middel of gewoonte.

  • Wat kun je zelf doen

    Misschien kun je zelf niet goed stoppen met gamen, internetten, drinken of blowen en heb je eigenlijk niet door dat je langzaam verslaafd bent geraakt. Als je merkt dat je middelengebruik of je game/internetgedrag uit de hand loopt is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Voor ondersteuning bij het zoeken naar professionele hulp ga je naar je huisarts of vraag je advies aan de studentenpsycholoog. 

    • Raadpleeg het online Student Well-being Platform - een interne UT-informatiesite (op CANVAS, Engelstalig) met o.a. video's over onderwerpen die verband houden met studeren en het onderhouden van je geestelijke gezondheid. Met advies, praktische tips, nuttige links en oefeningen.
      Het platform biedt een module 'Alcohol' en 'Substance (Ab)use'. Je vindt er uitgebreide informatie, tips en zelfhulpbronnen over alcohol en middelengebruik. 
    • Bekijk welke cursussen en trainingen worden aangeboden die je kunnen ondersteunen bij het behouden van je mentale gezondheid. Maak een afspraak bij de studentenpsycholoog voor een oriënterend gesprek waarin een inschatting wordt gemaakt van jouw klachten en welke hulp je daarbij nodig hebt.
    • Informatie voor Hoger Onderwijs studenten met een ondersteuningsvraag:
  • Hoe kan de UT je helpen

    Als student met persoonlijke omstandigheden kun je voor studiebegeleiding en voorzieningen die nodig zijn een beroep doen op de diverse begeleiders van de UT. Zij denken met je mee en kunnen je helpen eventuele belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen en studievertraging ten gevolge van je omstandigheden zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

    • Ga praten met de studieadviseur van je opleiding als je afhankelijkheid van een middel of gewoonte je studieprestaties in de weg staan. De studieadviseur adviseert over vakkenkeuze, het opzetten van een aangepaste studieplanning als de omstandigheid studievertraging (heeft) veroorzaakt, of om ruimte te geven voor therapeutische behandeling. De studieadviseur biedt ondersteuning in het organiseren van noodzakelijke aanpassingen binnen jouw opleiding.
    • De studentenpsycholoog biedt ondersteuning bij mentale klachten. Tijdens een intake adviseert de studentenpsycholoog wat een passend vervolg is als je studeert met een verslavingsprobleem. De studentenpsycholoog biedt ondersteuning bij het zoeken naar professionele hulp.
      Maak een afspraak met je huisarts of de studentenpsycholoog als je merkt dat je vastloopt in je studie door je middelengebruik of aanhoudende gewoonte. 
    • Bij de studentendecaan kun je terecht voor een onafhankelijk advies en (financiële)ondersteunings regelingen bij studievertraging ten gevolge van je (mentale) klachten.
    • Als je gebruik zou willen maken van de voorzieningen en regelingen, dan kun je het stappenplan hiervoor raadplegen. Er is een bewijsdocument van je persoonlijke omstandigheid nodig om een beroep te kunnen doen op voorzieningen en regelingen.
  • Hulpmiddelen

    De geboden tools zijn niet bedoeld ter vervanging van professionele psychologische of medische hulpverlening, maar een aanvulling op de gewone 'spreekkamerhulpverlening' bij een bevoegde (huis)arts of psycholoog. Neem bij psychische klachten contact op met de studentenpsycholoog of een externe reguliere hulpverlener.

    • Mind your trip  - helpt je NPS (New Psychoactive Substances)-gebruik te beheersen.
    • MAXX-app(Trimbos), voor iedereen ouder dan 18 jaar die zijn of haar leefstijl wil verbeteren door minder alcohol te drinken.
    • Quiddy app(Trimbos), voor jongeren die roken en gemotiveerd zijn om te stoppen.
    • SupperBetter, helpt je je veerkracht te versterken (Engelstalig).
    • Red Alert(Trimbos) - geeft waarschuwingen wanneer er een gevaarlijke drug in omloop is.
    • Middelenmeter-app, om inzicht te krijgen in je eigen middelengebruik.
    • Begrens je internetgebruik: Yona app
    Een interne UT-informatiesite (op CANVAS, Engelstalig) met o.a. video's over onderwerpen die verband houden met studeren en het onderhouden van je geestelijke gezondheid. Met praktische tips, nuttige links en oefeningen.
  • Externe ondersteuning

    Om gebruik te maken van het externe begeleidingsaanbod Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ) is een verwijzing van de huisarts nodig. Vergoeding voor psychologische hulp is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraar (dit geldt echter alleen voor studenten die een Nederlandse zorgverzekering hebben). Het eigen risico is hierop van toepassing. Bij een verwijzing naar externe psychische hulpverlening moet je rekening houden met wachttijden.

  • Nuttige websites
    • Drank en drugs
      Infosite over drank en drugs voor jongvolwassenen. Uitgave van Tactus verslavingszorg
    • Drugsinfoteam
      Deskundig op gebied van alcohol en partydrugs.