FAQ

Goede cijfers, toch twijfel over studiekeuze

Vraag:

“Ik ga al een tijd met tegenzin naar mijn studie. Op zich haal ik goede cijfers, maar ik ga vaak met tegenzin naar colleges. Aan de ene kant denk ik erover om te stoppen, aan de andere kant ben ik bang dat ik spijt krijg als ik ermee stop. Moet ik nu stoppen of doorgaan?”

Antwoord:

Je twijfelt over je studiekeuze, ondanks dat je goede resultaten haalt. Doorzetten lukt echter steeds minder. Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

Waar heeft je tegenzin mee te maken?
Probeer voor jezelf uit te zoeken wat je tegenstaat. Vind je bepaalde vakken niet leuk, of de manier waarop colleges worden gegeven. Heeft het te maken met een bepaalde docent? En hoe bevalt het samenwerken in groepen? Of mis je juist uitdaging?
Zijn er ook vakken die je wel leuk vindt? Kun je formuleren wat het verschil is tussen leuke en niet leuke vakken? Wat maak je daaruit op?

Wat waren je verwachtingen?
Wat waren je verwachtingen toen je begon met studeren? Zijn deze uitgekomen? Kun je misschien je verwachtingen herformuleren? Heb je een duidelijk beeld waar de opleiding naar toe gaan?

Staat de studie of het studeren je tegen?
Het kan ook zijn dat niet de studie tegenvalt, maar het studeren op zich. Heb je moeite om bij te blijven? Vind je het lastig om je te concentreren? Lukt het je om je tijd goed in te delen?

Hulp inschakelen
Studieadviseur
In een gesprek met de studieadviseur kun je bespreken wat je tegenstaat in de studie, wat je verwachtingen waren, en breng je jouw studievaardigheden in kaart. Verder kan de studieadviseur informeren over het verdere verloop van de studie. In overleg met jou kan de studieadviseur je dooverwijzen naar de Rode Balie.

Studiekeuzespreekuur
Bij de Rode Balie is veel ervaring met studiekeuze- en motivatieproblemen. Zij kunnen je helpen met het verhelderen van je problemen, zodat je de keuze gemakkelijker kan maken.