FAQ

Ik ben niet gemotiveerd, wat nu?

Vraag:

“Ik ben eerstejaars en ben niet meer gemotiveerd voor mijn studie. Ik stel alles uit en ga bijna nooit naar hoorcolleges. Het werken in groepen gaat wel goed, de deadlines voor het projectwerk motiveren me. Maar het lukt me niet om thuis ook nog eens te gaan studeren. Nu begin in te twijfelen of ik wel de goede studie heb gekozen. Wat moet ik doen?”

Antwoord:

Je twijfelt of je wel de goede studie hebt gekozen. Je gaat weinig naar college, je stelt het studeren uit en je bent ongemotiveerd. Door veel dingen uit te stellen en weinig naar colleges te gaan kun je in een negatieve spiraal terechtkomen: je studeert niet, haalt weinig punten, daardoor raak je minder gemotiveerd. En daardoor ga je weer minder studeren.

1: Actie! Doorbreek de vicieuze cirkel
Het is belangrijk om uit die vicieuze cirkel te komen. Kijk eens of het verschil maakt als je wél naar college gaat. Maak een studieplanning en ga serieus aan de slag met de stof, enz. Ook al heb je daar in het begin de motivatie niet voor, soms merk je na een tijdje dat je je weer gemotiveerder gaat voelen.

2: Effectieve studieaanpak
Haal je ondanks je inspanningen nog steeds geen goede cijfers? Dan is het goed om eens te kijken naar je studievaardigheden. Breng eens in kaart hoe je het studeren tot nu toe aanpakt. Waaraan besteed je je tijd? Hoe ga je om met de studiestof, moet je echt alles lezen? Hoe bereid je je voor op tentamens? Wat kan effectiever in je studieaanpak? Praat hierover ook eens met je studieadviseur.

3. Waar loop je wel warm voor?
Heb je serieus geprobeerd om de cirkel te doorbreken, en heb je je studiemethoden onder de loep genomen? Nog steeds een gebrek aan motivatie? Zijn er dingen buiten je studie waar je wel warm voor loopt? Of zit je in het algemeen niet erg lekker in je vel?

Hulp inschakelen
Je bent niet de enige die tegen motivatieproblemen aanloopt. Er zijn verschillende mogelijkheden voor ondersteuning bij motivatieproblemen.

  • Praat er eens over met je mentor of studieadviseur. Vaak levert zo’n gesprek je al wat meer inzicht op in hoe het bij jou werkt.
  • Selfmanagementcursus: Je kunt meedoen aan deze cursus als je serieus aan de slag wilt en wel een stok achter de deur kunt gebruiken.
  • Studievaardigheden: Wil je weten hoe het gesteld is met je studievaardigheden? Doe dan eens de studievaardighedentest. Heb je de test gedaan, dan krijg je meteen een aantal praktische tips die je kunt uitproberen. Je kunt ook direct naar de studietips.
  • Zit je niet lekker in je vel? In dat geval, dan kunnen een aantal gesprekken met een van de studentenpsychologen van de Rode Balie je misschien op weg helpen. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van studenten met motivatieproblemen.