Studietips

Tips bij studenten met studiestress

Doen

Niet doen


Probeer zo goed mogelijk de zwaarte van de verschillende studieonderdelen te bepalen. Wat moet je doen en hoe moeilijk is dat?De studie zien als een grote berg werk die je dreigt te vermorzelen


Bepaal hoeveel tijd je nodig hebt en hoeveel tijd je feitelijk hebtZonder nadenken gaan zwoegen en er het beste van hopen.


Maak een overzicht van studieactiviteiten, de geschatte zelfstudie en de vrije tijd en stel prioriteiten.


Alles willen doen, overal bij willen zijn, niets willen missen en alles voor een tien. Jezelf overschatten (ik MOET alles halen) en jezelf onderschatten (ik kan toch niets)Werkplan maken, per dag je plan zo goed mogelijk volgen, zorgen over ‘de studieberg” en/of andere zaken tijdens studeren even opzij zetten om er later over te praten.Vage plannen, hard zwoegen, te weinig rust en tijdens het studeren piekeren over het leven en tijdens de vrije uren verwijt je jezelf dat je meer had moeten studeren..


Spoor de oorzaak op als iets niet lukt.


Als iets niet lukt is het jouw schuld, als iets lukt was het vast makkelijk of had je gewoon geluk.Ontspan! Praat met mede-studenten over wat je dwars zit.Verbeten doorgaan en denken alles ALLEEN te MOETEN kunnen.


Houdt tijdens het studeren de (eind)doelen van het blok in het oog. Bepaal op grond hiervan hoofd en bijzaken.Je verliezen in details, denken ALLES te moeten weten voor een tentamen.


Zakken voor een tentamen kan vervelend zijn. Het betekent dat ik de stof nog niet voldoende beheers.Zakken voor een tentamen is een absolute ramp. Ik ben te dom voor deze studie.


Je merkt dat je wel wat hulp kan gebruiken en besluit een afspraak te maken met je studieadviseur.


Ondanks de studiestress blijf je denken dat je er zelf wel uitkomt. De studieadviseur is niet voor types als jij, wat kan zij nu voor je betekenen?! Je denkt dat je de enige bent. Je bent nu volwassen en dus moet je er zelf uit kunnen komen!Kijk ook eens op de volgende website::www.leidenuniv.nl/ics/sz/so en klik op Studiestress.