Studietips

Tips bij studieproblemen

Doen

Niet Doen


Onderzoek waar de studieproblemen vandaan komen. Onderzoek of het te maken heeft met bv. motivatie, begrijpen, hoeveelheid studie-uren, feitenkennis, studiestress…Klakkeloos stampen, meer uren maken, denken dat je het toch niet kan of je vergelijken met studenten die met niets doen blokken halen.


Houd een week een studielogboek bij waarin je noteert wat je wanneer doet, ongeveer per uur, zowel privé als studie.Denken dat je wel weet hoe het zit ondanks het feit dat je altijd tijd tekort komt.


Maak een planning (zie planningvaardigheden) en houd je eraan.Werken met vage plannen en goede voornemens…, morgen ga ik…..


Zorg dat je een goede werkplek hebt.


Studeren op een onrustige plek. Je kunt je niet concentreren en hebt doorlopend last van afleiding.Maak tijdens het leren onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.Alles proberen te leren.


Probeer zoveel mogelijk te begrijpen, maar leer als dat nodig is ook feitjes.Alles uit het hoofd leren of de stof vooral begrijpen maar geen parate kennis hebben.Bewaar het plezier en de interesse in de studie. ‘Onderhoud’ je motivatie door naar het doel van de opleiding te blijven kijkenEnkel leren voor tentamens en studiepunten.Zorg dat je voorbereid bent voor het maken van een tentamen (zie tentamenvaardigheden)Tot op het laatst nieuwe stof doornemen en dan maar zien hoe het uitpakt, soms heb je pech, soms heb je geluk.Je merkt dat je wel wat hulp kan gebruiken en besluit een afspraak te maken met je studieadviseur.
Ondanks het uitblijven van voldoende resultaten blijf je denken dat je er zelf wel uitkomt. De studieadviseur is niet voor types als jij, wat kan zij nu voor je betekenen?! Je bent nu volwassen en dus moet je het allemaal zelf kunnen!Kijk ook eens op de volgende website: www.leidenuniv.nl/ics/sz/so