Studietips

Tips bij concentratieproblemen

Doen


Niet doen


Vind uit wat je helpt om je plannen uit te voeren. Wat heb je nodig om je beter te kunnen concentreren?Je hulpeloos opstellen (het komt door anderen; zo ben ik nu eenmaal; morgen ga ik er helemaal voor…)


Werk met een duidelijk haalbaar plan: Wat ga je wanneer (datum en tijd) precies doen. Heb je de spullen om direct aan het werk te gaan op orde?


Vage plannen, het beste er van hopen, het weer eens op het eind laten aankomen zodat je onder hoge druk eindelijk wat gaat doen, wel zien hoe het uitpakt.Actief studeren (waar gaat de stof over; waar staat dit vak t.o.v. de doelstellingen van het blok; wat is hoofd-/bijzaak; wat begrijp ik; korte aantekeningen maken).


Studiestof een beetje doorkijken, geen idee van de context, verliezen in details, geen idee wat dit vak in het blok precies doet en wat ze ervan op het tentamen willen weten.Vind een werkplek die de concentratie ondersteunt, m.a.w. voor minimale afleiding zorgt. Zet je mobiel, tv, computer(indien niet nodig voor de studie), muziek uit. Realiseer je dat de mens geprogrammeerd is om te reageren op de meest sterke prikkel. Maak het jezelf dus makkelijk!In de woonkamer van je enorm gezellige studentenflat studeren met huisgenoten aan je tafel.

Afgezonderd op je kamertje zitten studeren met de tv, computer, installatie, mobiel aan.

Reageren op elk mailtje, smsje, telefoontje dat binnenkomt.Organiseer tijd: wissel vrije tijd en studietijd af.


Stuurloos zijn, reageren op alles wat komt (inclusief elke gedachte die zich aandient).Stuur jezelf bij afdwalen tactvol terug naar waar je mee bezig bent. Realiseer je dat concentratie iets is dat je kunt leren en kunt opbouwen. Steeds een beetje beter en steeds een beetje langer.


Ik MOET mij concentreren. Je kan het of je kan het niet, ik kan het niet en heb dus pech!


Je merkt dat je wel wat hulp kan gebruiken en besluit een afspraak te maken met je studieadviseur.


Ondanks de uitblijvende resultaten blijf je denken dat je er zelf wel uitkomt. Je MOET je GEWOON beter concentreren!