Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie


MASTER PSYCHOLOGY INTERNSHIP FORM: TWENTE UNIVERSITY

Title of internship assignment

Universiteit Twente: Omzetten van een online interventie voor partners van kankerpatiënten naar een app-versie

Organisation

Universiteit Twente, afdeling Psychologie, Gezondheid & Technologie

Location

Enschede

Desired period of internship

April-Juli 2017

The assignment

Achtergrond

Kanker is een ingrijpende ziekte, niet alleen voor de persoon die erdoor wordt getroffen, maar ook voor zijn of haar naasten. De laatste jaren wordt daarom steeds meer aandacht besteed aan wat kanker voor hen betekent. Veel partners worstelen met klachten als somberheid, vermoeidheid, slaapproblemen, angst of zij hebben moeite om de ziekte van de partner te accepteren. Deze klachten worden vaak zoveel mogelijk genegeerd.

 

De Universiteit Twente heeft – met steun van KWF Kankerbestrijding/ Stichting Alpe d’HuZes en in nauwe samenwerking met een aantal partners –  de online zelfhulpcursus ‘Houvast, voor elkaar’ (www.houvastvoorelkaar.nl) ontwikkeld voor partners van kankerpatiënten. Deze is gericht op het bieden van hulp bij het omgaan met de veeleisende situatie en op het voorkomen—en verminderen van stress en psychische of fysieke klachten. Gebruikers kunnen de cursus op de computer of op een tablet doorlopen, maar de cursus is nog niet compatibel voor mobiele telefoons. Dit zou echter van toegevoegde waarde kunnen zijn, omdat partners van kankerpatiënten op elk moment van de dag, onafhankelijk van de omgeving gebruik zouden kunnen maken van de cursus. Het idee is daarom om te verkennen hoe de bestaande cursus als app aangeboden zou kunnen worden.

 

Opdracht

We zijn op zoek naar een stagiaire die gaat kijken hoe de bestaande teksten en oefeningen van de cursus “Houvast, voor elkaar” als app aangeboden zouden kunnen worden. De stagiaire gaat vervolgens mock-ups (model van een ontwerp) ontwikkelen, die als basis gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van een app. De mock-ups zijn het verwachte eindproduct van de stage.

 

De stage kan ook gekoppeld worden aan het afstudeeronderzoek. In dit onderzoek zullen bestaande apps voor partners (of andere naasten) van kankerpatiënten in kaart worden gebracht. Er zal onder andere gekeken worden naar hoe veel apps beschikbaar zijn en wat de kwaliteit is van deze apps. Denk hier bijvoorbeeld aan of de apps gebaseerd zijn op een duidelijk theoretisch kader (bv Acceptance and Commitment Therapy, self-compassion, mindfulness) of dat er gebruikt wordt gemaakt van persuasieve elementen zoals herinneringen, beloningen, sociale vergelijking.

 

Wie zoeken we?

We zoeken een stagiaire die affiniteit heeft me eHealth en die graag creatief aan de slag wil gaan met het maken van mock-ups. Omdat “Houvast, voor elkaar” een Nederlandse cursus is, zou het belangrijk zijn dat de stagiaire de Nederlandse taal beheerst.

 

Wie zijn wij?

Deze stage vindt plaats op de Universiteit Twente, bij de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie (https://www.utwente.nl/nl/bms/pgt/). Onze vakgroep zet psychologische kennis in bij het ontwerpen en evalueren van technologische innovaties die bijdragen aan welbevinden, gezondheid en gepersonaliseerde zorg. Dit project bouwt voort op het afgeronde promotietraject van Nadine Köhle. Zij heeft tijdens haar promotie de online cursus “Houvast, voor elkaar” ontwikkeld en geëvalueerd (voor meer informatie: https://doi.org/10.3990/1.9789036542562).

 

Contact person information:

Name: Nadine Köhle

Telephone: 053-489 2092

Email: n.kohle@utwente.nl