Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie

Title:


De applicatie ‘Geluk en zo’ bij chronische pijnpatiënten. Co-creatie en onderzoek naar gebruikerservaringen

 

Overview:

Type opdracht: MA

In –of extern?: Intern

Hoeveel studenten mogelijk? 2

Zelf data verzamelen? Ja

Type onderzoek: Kwalitatief

Omvang: 10 EC

 

Opdrachtomschrijving:

Het uitdagende van deze opdracht is dat je echt een bijdrage levert aan de ontwikkeling van positief psychologische e-health interventie, die ook echt in de praktijk gebruikt wordt!

Geluk en positieve emoties leiden tot betere gezondheid en een langer leven. Interventies om zelf te leren zorgen voor geluk kunnen op den duur helpen om de gezondheidszorg ook in de toekomst betaalbaar houden. In deze thesisopdracht doe je onderzoek naar de gebruikerservaringen van chronische pijnpatiënten met de zelfhulpinterventie Geluk en zo. Uiteindelijk willen we komen tot een tweede generatie digitale interventies gebaseerd op de positieve psychologie. Hierin wordt bestudeerd hoe mensen veerkrachtig en gezond blijven, ook in moeilijke omstandigheden zoals regelmatig pijn hebben en daardoor beperkingen ervaren.

De eerste generatie zelfhulpprogramma’s Voluit leven en Leven met pijn zijn ontwikkeld voor mensen met psychische klachten en mensen met chronische pijn en vermoeidheid. Deze programma’s zijn effectief als zelfhulp boek, als groepscursus en online programma. Het doel is dat te doen wat ertoe doet in je leven en daarbij onvermijdelijke moeilijke of negatieve aspecten te aanvaarden. Voluit leven en Leven met pijn zijn intensieve programma’s die 8 tot 12 weken duren. Deze programma’s helpen om anders in het leven te gaan staan. Maar het is lastig om het geleerde toe te passen in je dagelijks leven en het op den duur ook te blijven volhouden. Daarom hebben we een training ontwikkeld waarin één vaardigheid centraal staat en die twee weken duurt: leven naar je waarden. Deze training is in papieren formaat in eerdere bachelortheses uitgetest bij studenten en in een mastertheses bij chronische pijnpatiënten. De app is op basis daarvan aangepast en verder ontwikkeld. In deze opdracht gebruiken patiënten de app gedurende twee weken. Je bestudeert hun ervaringen met behulp van interviews en/of focusgroep discussies en doet aanbevelingen voor de verdere ontwikkeling en implementatie van de app. De eerste begeleider werft de deelnemers in Roessingh revalidatiecentrum. Het patiëntencontact maakt deze opdracht leuk. Daarnaast ben je echt bezig met een interventie. Het is mogelijk om de app uit te proberen bij een andere doelgroep als je daar toegang toe hebt of bij deelnemers uit de bevolking. In dat geval werf je zelf ongeveer 10 deelnemers.

 

Wie zoeken we?

Studenten die het uitdagend vinden om een nieuwe positief psychologische interventie uit te proberen en die zich willen verdiepen in chronische pijn.

 

Wat bieden we?

Een onderzoek waarvan we de resultaten gebruiken om de interventie te verbeteren.

 

Begeleiders:

dr. Gert-Jan Prosman, 2de begeleider dr. Saskia Kelders