Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie

Titel: Identiteitsherinneringen over de levensloop

Type opdracht (Ba/Ma): MA

In –of extern?: Intern

Omvang (10 EC / 30 EC): 10EC

Hoeveel studenten mogelijk? 4

Type onderzoek: Kwantitatief onderzoek

Identiteitsherinneringen zijn herinneringen die een goed beeld geven van welke persoon je eigenlijk bent. In een representatief internetpanel is gevraagd naar identiteitsherinneringen aan de hand van de self-defining memory test van Jefferson Singer. Deze herinneringen zijn geanalyseerd op thema, evaluatie, specificiteit en betekenis. Daarnaast hebben mensen zelf aangegeven hoe levendig, emotioneel en functioneel de herinneringen zijn.

In dit onderzoek kun je aan de slag gaan om te onderzoeken hoe de verschillende kenmerken van identiteitsherinneringen aan elkaar gerelateerd zijn. Bijvoorbeeld: roepen meer levendige herinneringen meer emoties op, is dat anders voor herinneringen aan positieve dan aan negatieve gebeurtenissen? Welke rol speelt de betekenis van de herinnering hierbij?

Daarnaast identiteitsherinneringen kun je vragen beantwoorden met betrekking tot verschillen tussen mensen in verschillende levensfasen. Hebben identiteitsherinneringen van ouderen bijvoorbeeld een andere inhoud, evaluatie of betekenis? Zijn ze meer of minder levendig, emotioneel gekleurd of hebben ze andere functies?

Wie zoeken we? Studenten met affiniteit voor kwantitatief onderzoek.

Wat bieden we? Jullie kunnen gaan werken in een groepje studenten, elk met een eigen onderwerp. Er is een artikel waarin het onderzoek al eerder gebruikt is, dat inzicht geeft in de data (Hsiao-Wen et al., 2017)

Begeleider: Gerben Westerhof