Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie

Title:


Hoe meet je engagement bij gezondheids-apps?


Overview:

Type opdracht:                            MSc,10 EC

In –of extern?:                             Intern

Hoeveel studenten mogelijk?      2

Zelf data verzamelen?                Ja

Type onderzoek:                         Kwalitatief


Opdrachtomschrijving:

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone of tablet. Veel mensen gebruiken apps om hun gezondheid op peil te houden of te verbeteren. Er zijn dan ook duizenden apps te vinden op het gebied van gezondheid, maar toch wordt er maar een beperkt aantal apps gebruikt en verschilt dit  gebruik erg tussen individuen. Op dit moment weten we erg weinig over waarom bepaalde mensen bepaalde apps zo veel gebruiken, terwijl we deze kennis wel nodig hebben om goede nieuwe apps te maken die mensen gezond kunnen houden.

 

Vaak wordt er gezegd dat de mensen die een bepaalde app intensief gebruiken, engaged zijn met die app. Op basis van eerder literatuur onderzoek en interviews hebben we een idee wat dit engaged zijn inhoudt: het heeft te maken met o.a. het ervaren van flow en de band die je opbouwt met de app. Maar we weten niet hoe we dit kunnen meten. In dit onderzoek ga je op zoek een goede manier om engagement met gezondheidsapps te meten.

 

Voor dit onderzoek zoek je ongeveer 5 mensen (afhankelijk van aantal ECs en uitgebreidheid van het interview) die een (willekeurige) gezondheidsapp intensief gebruiken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een fitness app als ‘Runkeeper’, maar ook aan een mindfulness app als de ‘VGZ mindfulness coach’ of ‘Headspace’. In een interview leg je aan deze mensen verschillende items voor die engagement zouden kunnen meten. Op basis van deze interviews kunnen we bepalen welke items het meest nuttig zijn voor het meten van engagement. Je maakt het interviewschema (eventueel) gezamenlijk met de andere student en werkt je eigen onderzoeksvraag uit. De interviews die je doet maken deel uit van een groter onderzoek waar over gepubliceerd zal worden.


Wie zoeken we?

Studenten met interesse in apps en/of kwalitatief onderzoek


Begeleider:

Saskia Kelders