Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie

Waarom gebruiken mensen gezondheids-apps?

 

Type opdracht:                            MSc,10 EC

In –of extern?:                             Intern

Hoeveel studenten mogelijk?      2

Zelf data verzamelen?                Ja

Type onderzoek:                         Kwalitatief

 

Opdrachtomschrijving:

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone of tablet. Veel mensen gebruiken apps om hun gezondheid op peil te houden of te verbeteren. Er zijn dan ook duizenden apps te vinden op het gebied van gezondheid, maar toch wordt er maar een beperkt aantal apps gebruikt en verschilt dit  gebruik erg tussen individuen. Op dit moment weten we erg weinig over waarom bepaalde mensen bepaalde apps zo veel gebruiken, terwijl we deze kennis wel nodig hebben om goede nieuwe apps te maken die mensen gezond kunnen houden.

 

Vaak wordt er gezegd dat de mensen die een bepaalde app intensief gebruiken, engaged  zijn met die app. Maar wat er precies bedoeld wordt met deze term is niet duidelijk. In dit onderzoek ga je op zoek naar de inhoud van deze term door interviews te houden met mensen die een gezondheidsapp gebruiken. Hiervoor zal je bijvoorbeeld kijken naar Flow, Self Determination Theory, of involvement.

 

Voor dit onderzoek zoek je ongeveer 5 mensen (afhankelijk van aantal ECs en uitgebreidheid van het interview) die een (willekeurige) gezondheidsapp intensief gebruiken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een fitness app als ‘Runkeeper’, maar ook aan een mindfulness app als de ‘VGZ mindfulness coach’ of ‘Headspace’. Je maakt het interviewschema (eventueel) gezamenlijk met de andere studenten en werkt je eigen onderzoeksvraag uit. De interviews die je doet maken deel uit van een groter onderzoek waar over gepubliceerd zal worden.

 

Wie zoeken we?

Studenten met interesse in apps en/of kwalitatief onderzoek

 

Begeleider:

Saskia Kelders