Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie

Wat vinden anorexia patiënten van een positief psychologisch programma in hun behandeling?

Algemene informatie

Bachelorthese

Intern

2 studenten

Zelf data verzamelen: Ja

Kwalitatief

15 EC 

Opdrachtbeschrijving:

Behandelingen gebaseerd op Mindfulness, Acceptance and Commitment Therapy en de Positieve Psychologie nemen gestaag toe in de klinische praktijk. Echter, voor patiënten met een eetstoornis wordt er op dit gebied nog nauwelijks stappen ondernomen. Dat is ook te zien aan het beperkte onderzoek van dit soort therapieën bij anorexia en boulimia patiënten. In dit kwalitatieve onderzoek ga je ongeveer 6 interviews afnemen (per 2 studenten) bij patiënten met anorexia om de behoeften van deze patiënten ten aanzien van de positieve psychologie te onderzoeken. Een dergelijk behoeftenonderzoek is eerder uitgevoerd bij mensen met een bipolaire stoornis, dit kan als voorbeeld dienen.

Wie zoeken we?

We zoeken studenten die geïnteresseerd zijn in het uitvoeren van kwalitatief onderzoek, van het opzetten van een interview schema, het afnemen van de interviews tot het kwalitatief analyseren van deze data. Je hebt affiniteit met de doelgroep patiënten met anorexia. Je bent in de mogelijkheid om patiënten in zowel omgeving Enschede als omgeving Utrecht/Zeist te bezoeken voor het interview. Voor dit onderzoek werkt de Universiteit Twente samen met Rintveld, kliniek voor patiënten met een eetstoornis (TOPggz) te Zeist.

Wat bieden we?

Het interessante van dit project is dat je actief betrokken bent bij innovatief onderzoek dat uiteindelijk tot een subsidieaanvraag zal leiden voor een grootschalig onderzoek. Je krijgt veel inzicht in de behoeften van deze kwetsbare doelgroep en gaat als eerste met hen in gesprek over positieve psychologie.

 

Begeleiders: 

1e begeleider: Dr. Marijke Schotanus-Dijkstra

2e begeleider: Dr. Stans Drossaert