Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie

Gebruikerservaringen van chronische pijnpatiënten met de interventie Geluk en zo.

Type opdracht: Ba/Ma

In –of extern?: Intern

Hoeveel studenten mogelijk? 1

Zelf data verzamelen? Ja

Type onderzoek: Kwalitatief

Omvang: 10 -30 EC

Opdrachtomschrijving:

Geluk en positieve emoties leiden tot betere gezondheid en een langer leven. Interventies om zelf te leren zorgen voor geluk kunnen op den duur helpen om de gezondheidszorg ook in de toekomst betaalbaar houden. In deze thesisopdracht doe je onderzoek naar de gebruikerservaringen van chronische pijnpatiënten met de zelfhulpinterventie Geluk en zo. Uiteindelijk willen we komen tot een tweede generatie digitale interventies gebaseerd op de positieve psychologie. Hierin wordt bestudeerd hoe mensen veerkrachtig en gezond blijven, ook in moeilijke omstandigheden zoals regelmatig pijn hebben en daardoor beperkingen ervaren.

De eerste generatie zelfhulpprogramma’s Voluit leven en Leven met pijn zijn ontwikkeld voor mensen met psychische klachten en mensen met chronische pijn en vermoeidheid. Deze programma’s zijn effectief als zelfhulp boek, als groepscursus en online programma. Het doel is dat te doen wat ertoe doet in je leven en daarbij onvermijdelijke moeilijke of negatieve aspecten te aanvaarden.

Voluit leven en Leven met pijn zijn intensieve programma’s die 8 tot 12 weken duren. Deze programma’s helpen om anders in het leven te gaan staan. Maar het is lastig om het geleerde toe te passen in je dagelijks leven en het op den duur ook te blijven volhouden. Daarom hebben we een training ontwikkeld waarin één vaardigheid centraal staat en die twee weken duurt: leven naar je waarden. Deze training is nu een aantal keer uitgetest en aangepast in studies bij studenten en is nu zover ontwikkeld dat we kunnen nagaan wat chronische pijnpatiënten ervan vinden. In deze opdracht gebruiken patiënten de papieren versie een aantal weken. Je bestudeert hun ervaringen met behulp van interviews en/of focusgroep discussies.

Wie zoeken we?

Studenten die het uitdagend vinden om een nieuwe positief psychologische interventie uit te proberen, mee te ontwerpen en te onderzoeken en die zich willen verdiepen in chronische pijn.

Wat bieden we?

Een onderzoek waarvan we de resultaten gebruiken om de interventie te verbeteren. Bij een thesis van 30 EC pas je de interventie aan na een eerste ronde en onderzoek je ook deze aangepaste versie.

Begeleiders:

Prof. dr. Karlein Schreurs