Medewerkers

Schotanus – Dijkstra, M. (Marijke) MSc.

Promovenda

Aanwezig op: Di. / Do. / Vr.
Gebouw: Cubicus, kamer C147
Telefoon: 053 – 489 3491; 053 – 489 4470 of 2398 (secretaresse)
Fax: 053 – 489 2895
e-mail: m.schotanus@utwente.nl

English profile

Expertise

Na afronding van de Master Psychologie, richting Klinische- en Gezondheidspsychologie in Utrecht werk ik sinds 2009 bij het Trimbos-instituut. Ik werkte daar als wetenschappelijk onderzoeker aan diverse projecten op het gebied van publieke geestelijke gezondheid. Voorbeelden van projecten zijn het ontwikkelen van interventies ter voorkoming van problematisch alcohol- en drugsgebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking, het in kaart brengen van preventieactiviteiten die in Nederland door de GGZ-preventie worden uitgevoerd, en de effectiviteit onderzoeken van een forum voor nabestaanden van suïcide.

Sinds maart 2013 promoveer ik aan de Universiteit Twente bij de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie in samenwerking met het Trimbos-instituut.

Lopende onderzoeksprojecten

Gedurende mijn promotie ga ik onderzoek doen naar welbevinden, veerkracht en “flourishing”. Ik gebruik data van een nationaal representatief onderzoek naar de mentale gezondheid in de Nederlandse bevolking (NEMESIS-2) en ik zal daarnaast een recent ontwikkelde zelfhulpcursus gebaseerd op de principes van de positieve psychologie onderzoeken in een gerandomiseerde trial in de algemene bevolking. De interventie wordt vergeleken met een wachtlijstcontrolegroep. Naast de effectiviteit zal ik ook kijken naar de psychometrische eigenschappen van de Nederlandse versie van de Flourishing Scale die in het onderzoek gebruikt wordt.

Tijdens mijn promotie zal ik worden begeleid door dr. M.E. Pieterse en dr. C.H.C. Drossaert (dagelijkse begeleiders), prof. dr. E.T. Bohlmeijer (eerste promotor) en prof. dr. J.A Walburg (tweede promotor).