Medewerkers

Köhle, N. (Nadine) MSc.

N. Kohle

Promovenda

Aanwezig op: Ma. / Di. / Wo. / Do. / Vr.
Gebouw: Cubicus, kamer C139
Telefoon: 053 – 489 2092; 053 – 489 4470 of 2398 (secretaresse)
Fax: 053 – 489 2895
e-mail: n.kohle@utwente.nl

English profile

Expertise

Ter afsluiting van de Master Psychologie, richting Veiligheid en Gezondheid: Gezondheidspsychologie heb ik een afstudeeropdracht uitgevoerd bij de Universiteit Twente over de online cursus “Voluit Leven” die gebaseerd is op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en mindfulness. Na mijn afstuderen ben ik zes maanden werkzaam geweest als practicumgroepenbegeleider voor eerstejaars psychologiestudenten aan de Universiteit van Amsterdam.

Sinds februari 2012 promoveer ik aan de Universiteit Twente bij de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie. Binnen de vakgroep ligt mijn focus vooral op:

  • Positieve psychologie en technologie
  • Acceptance and Commitment Therapy, mindfulness en zelfcompassie
  • eHealth: De inzet van Informatie & Communicatie Technologie om de gezondheidszorg te verbeteren
  • Co-creatie: een ontwerpstrategie waarbij eindgebruikers actief worden betrokken bij de ontwikkeling, design en testen van een interventie.
  • Partners van kankerpatiënten/ mantelzorgers

Lopende onderzoeksprojecten

Gedurende de eerste twee jaar van mijn promotie heb ik me bezig gehouden met de ontwikkeling van ‘Houvast, voor elkaar’ - een online zelfhulpinterventie voor partners van kankerpatiënten (www.houvastvoorelkaar.nl). Deze cursus is gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy. Daarnaast is tijdens het hele ontwikkelingsproces nauw samengewerkt met de doelgroep. Hun behoeften en wensen vormen dan ook de basis van de online cursus ‘Houvast, voor elkaar’. De cursus biedt informatie en steun en zal partners helpen het beste te halen uit deze moeilijke tijd.

Omdat het om een nieuwe cursus gaat, zijn we in februari 2014 gestart met een landelijk onderzoek. Met dit onderzoek willen we nagaan of het volgen van de cursus partners van mensen die kanker hebben (gehad), kan helpen bij het omgaan met de veeleisende situatie. Verder wordt gekeken of stress, psychische of lichamelijke klachten die kunnen optreden hiermee voorkomen of verminderd kunnen worden. Daarnaast willen we met dit onderzoek bekijken hoe de online cursus het beste aangeboden kan worden. In het onderzoek vergelijken we twee manieren van het aanbieden van de online cursus. De inhoud van de cursus is bij beide varianten hetzelfde, maar er wordt gevarieerd op de manier van begeleiding (persoonlijke feedback versus automatische feedback). Verder zullen ook langetermijneffecten en economische effecten in kaart worden gebracht.

Het project is een samenwerking van de Universiteit Twente, Vrije Universiteit Medisch Centrum, Vrije Universiteit en de Rijks Universiteit Groningen. Tijdens mijn promotie zal ik worden begeleid door dr. C.H.C. Drossaert (dagelijkse begeleider), prof. dr. E.T. Bohlmeijer (eerste promotor) en prof. dr. I.M. Verdonck- de Leeuw (tweede promotor).