Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie

Bruggen, drs. V. van (Vincent)

Drs. V. van Bruggen

Universitair docent / Onderzoeker

Aanwezig op: Donderdag
Gebouw: 
Cubicus, kamer B112a
Telefoon: 
053 – 489 2064 / 053 – 489 4470 of 2398 (secretaresse)
Fax: 053 489 2895
E-mail: 
v.vanbruggen@utwente.nl

Expertise

Sinds maart 2011 ben ik 1 dag per week werkzaam bij de UT. Ik verzorg onderwijs op de afdeling PGT (Psychologie, gezondheid en technologie), daarnaast doe ik promotieonderzoek. Het grootste deel van mijn werkweek ben ik in dienst van de GGZ instelling Dimence. Daar werk ik als GZ psycholoog / gedragstherapeut op een afdeling voor mensen met angst- en stemmingsklachten.

Lopende onderzoeksprojecten

Ik ben in 2010 gestart met een promotieonderzoek naar existentiële ervaringen van mensen met psychiatrische klachten. Hoe verhouden patiënten zich tot de grote thema’s van het bestaan (zoals eindigheid, zinloosheid, toeval, isolement, schuld)? De afgelopen jaren komt hiervoor weer meer aandacht. Allereerst in de somatische gezondheidszorg (onder andere palliatieve zorg en zorg voor mensen met kanker) maar ook in de psychiatrie. Zo wordt er binnen de Acceptance en Commitment Therapy (een nieuwe stroming binnen de gedragstherapie) ingegaan op levensvragen en centrale waarden. Problematisch hierbij is dat een goed onderzoeksinstrument om dit aspect van de menselijke ervaring in beeld te brengen tot nu toe ontbreekt. Daar wil ik verandering in gaan aanbrengen.

Binnen de UT word ik begeleid door dr. E. Bohlmeijer en dr. G. Westerhoff.

Publicaties

  • Meijer, R.R., de Vries R.M., & van Bruggen, V. (2011) An Evaluation of the Brief Symptom Inventory-18 Using Item Response Theory: Which Items Are Most Strongly Related to Psychological Distress? Psychological Assessment, 23,1, 193-202.
  • Van Bruggen, V. (2009). Wat angst met je doet. Zoetermeer: Boekencentrum