Welkom bij NIKOS

Het Nederlandse instituut voor kennis intensief ondernemerschap

De vakgroep NIKOS (the Netherlands Institute for Knowledge Intensive Entrepreneurship) staat onder leiding van vakgroep voorzitter Petra de Weerd-Nederhof

Onderzoek en Onderwijs

NIKOS (Nederlands Instituut voor Kennisinnovatief Ondernemerschap, opgericht in 2001, is één van de eerste academische centra voor ondernemerschap in Nederland. De NIKOS staf in de "Ondernemerschap, Strategie & Innovatie Management" afdeling van de ondernemende Universiteit Twente, bundelt het onderzoek in 3 thematische lijnen: (1) Technologie Ondernemerschap, (2) Innovatiesamenwerking & Netwerken en (3) Ondernemend Gedrag & Leiderschap. NIKOS is verantwoordelijk voor alle onderwijs in ondernemerschap aan de UT op bachelor- en masterniveau, met inbegrip van een 1-jarige master-specialisatie in ondernemerschap, innovatie en strategie en een Double Diploma in Innovation Management & Entrepreneurship met TUBerlin.

Ondernemerschap in de praktijk

Wij bieden een succesvolle summerschool genaamd EntrepreneurialU, en een 30 EC minor die ook beschikbaar is voor (HBO) studenten van andere universiteiten via KiesOpMaat. NIKOS heeft nauwe banden met VentureLab International, een op onderzoek gebaseerd business development programma voor op technologie gebaseerde startups, en een groei versneller voor gerenommeerde high-tech bedrijven. NIKOS werkt samen met 2 andere afdelingen in het PC3-initiatief (Produkt Co-Creatie Centra voor de "Bottom of the Pyramid").

Aan studenten die geïnteresseerd zijn in ondernemerschap, bieden de Universiteit Twente en Saxion beide onderwijs met betrekking tot ondernemerschap. Voor 2016 – 2017 werd een 'activiteit routekaart voor de ondernemende student' gemaakt. De roadmap is hier te vinden.

Jubileum

In 2016 vierde NIKOS het 15-jarig bestaan met een seminar over Management van Innovatie en Ondernemerschap voor Networked Business en een serie van 10 Masterclasses en 5 VentureClasses: Details kunt u hier vinden.

Meer informatie over onze vakgroep is beschikbaar op onze Engelstalige website.