Janneke van den Elshout M&C

Zie Nieuws

Eerste fellow aan UT is systeemarchitect van VDL

Jaap Brand (41), werkzaam bij VDL Groep, is vandaag aangesteld als fellow bij de leerstoel Precision Engineering van professor Dannis Brouwer (faculteit Engineering Technology) van Universiteit Twente (UT). Hij is de eerste officiële fellow die start aan de UT. Enschedeër Brand gaat zich bezighouden met onderzoek naar constructieprincipes voor het nauwkeurig bewegen en positioneren. Constructieprincipes is een leerschool die aangeeft hoe een bepaald probleem, of een bepaald ontwerp, met betrekking tot precisie het beste kan worden gerealiseerd. De hightech-systeemindustrie, en VDL ETG in het bijzonder, is er groot mee geworden. 

Dannis Brouwer: “Het is belangrijk de constructieprincipes verder uit te bouwen om de leidende positie op het gebied van mechatronica die we in Nederland hebben vast te houden én uit te bouwen.”

Strategische samenwerking

Brand zal deze lijn verder proberen te verwetenschappelijken met promovendi, PDEngs en afstudeerders. Daarnaast gaat hij de bredere samenwerking tussen Universiteit Twente en VDL Groep versterken. Beide partijen hebben vandaag de intentie uitgesproken om op termijn tot een strategische samenwerking te komen. In eerste instantie gaat Brand een halve dag in de week aan de slag aan de universiteit.

Als systeemarchitect bij VDL ETG Technology & Development in Almelo houdt Brand zich onder meer bezig met het ontwikkelen van nieuwe machines voor klanten van VDL. Daarnaast werkt hij aan de doorontwikkeling van de competenties van de vacuümtechnologie.

We hebben er vertrouwen in dat wij in een nauwe samenwerking met Universiteit Twente grenzen weten te verleggenJaap Brand VDL ETG Technology & Development

Jaap Brand: “Diverse activiteiten van VDL raken aan de randen van het onmogelijke. We hebben er vertrouwen in dat wij in een nauwe samenwerking met Universiteit Twente grenzen weten te verleggen. Daarnaast willen we de vertaling van de wetenschap naar de industrie verbeteren zodat we aan de slag kunnen met de maatschappelijke uitdagingen die zich aandienen.” 

Brand werkt sinds 2011 voor VDL ETG. De afgelopen jaren heeft hij de contacten met de Universiteit Twente nadrukkelijk aangehaald en tevens heeft hij diverse studenten begeleid. Met het fellowship van Brand versterkt VDL ook de zichtbaarheid van het bedrijf, actief in de hoogwaardige maakindustrie, op de Universiteit Twente.

Op de foto:

Mirjam Bult: Vicevoorzitter UT CvB
Geert Dewulf: Decaan Faculteit Engineering Technology (UT) en Directeur SBD a.i.
Hans Evers: Operations Manager VDL ETG Hengelo Technology & Development
Sander Verschoor, Managing Director VDL ETG Almelo
Gerjan Veldhuis: Operations Manager VDL ETG Almelo Technology & Development
Geert Jakobs, Managing Director VDL ETG Technology & Development
Jaap Brand (fellow), System Architect
Dannis Brouwer, UT-hoogleraar precision engineering
Victor van der Chijs: Voorzitter UT CvB
Pieter Telleman, Business director MESA+ (UT) a.i.
Janneke Hoedemaekers: Business director MESA+ and Nanolab (UT)
Aernout Kistemaker: System Engineer VDL

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)