UTFaculteitenBMSNieuwsVijf redenen om de wereldrecordpoging krattenbrug te bezoeken

Vijf redenen om de wereldrecordpoging krattenbrug te bezoeken

Een team van liefst 60 studenten civiele techniek is nodig voor de wereldrecordpoging krattenbrug bouwen. Vanaf maandag 12 november tot en met zaterdag 17 november zullen zij dagelijks vele kratten stapelen om de grootste brug gemaakt uit bierkratten ooit te bouwen. Vijf redenen om een kijkje te komen nemen. 

1. Wie heeft de grootste? 

Studie- en studentenverenigingen houden wel van gezonde concurrentie. Wie is het beste, snelste, sterkste in iets? Het bouwen van een krattenbrug is inmiddels een mooie rivaliteit geworden tussen de studenten van de verschillende technische universiteiten. In Delft en Eindhoven zullen ze dus met meer dan gemiddelde belangstelling de bouw in Enschede volgen.  

2. Een imposant bouwwerk

 Wie wel eens aan een rondleiding bij de plaatselijke brouwerij heeft deelgenomen, kan zich een klein beetje een beeld vormen van de massa van 8.000 bierkratjes. Het vraagt flink wat spier- en denkkracht om daar een flinke brug van te bouwen. De bedoeling is dat de brug een afstand van 28 meter overspant, zonder enige hulpmiddelen. Geen lijm, geen spanbanden: de constructie moet zich staande houden door slechts de druk van de kratjes op elkaar. 

3. Wereldrecordpoging

Zoek in Google op ‘wereldrecord Enschede’ en je komt bijzondere resultaten tegen: vlaggetjeshangen, balletje hooghouden, mobiel bellen, langste voetbalwedstrijd ooit en een bekertjespiramide. Een bijzonder rijtje waarin de krattenbrug niet zou misstaan. In 2005 was het record voor het laatst in Enschedese handen. In 2010 werd nog wel een poging gewaagd, die jammerlijk mislukte. 

4. Voorbereiding

Een commissie van 9 studenten civiele techniek is al ruim een halfjaar bezig met de voorbereidingen van het evenement. Van het ontwerp tot het regelen van de sponsoren en materialen om ervoor te zorgen dat het evenement een groot succes wordt. Straks ondersteund door een bouwteam van ruim 60 man sterk gaan de civielers vol moed aan de bouw!

5. De ontknoping

Bij een wereldrecordpoging hoort een spannende ontknoping. Die is voor zaterdag 17 november gepland. Vanaf klokslag 15.00 uur moet de brug exact een uur op eigen kracht blijven staan. Reken maar dat de zestig studenten met zweethandjes zullen toekijken hoe hun bouwwerk het houdt. Want alle rekenwerk van het afgelopen halfjaar ten spijt: de grote vraag blijft hoe het in de werkelijkheid uit zal pakken.  

Iedereen is welkom om te komen kijken bij de recordpoging op 17 november om 15:00. Het evenement zal plaatsvinden op het ganzeveld op de campus.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)