UTFaculteitenBMSNieuwsHeinekenprijs voor Yvonne Dröge Wendel

Heinekenprijs voor Yvonne Dröge Wendel Kunstenaar én UT-promovenda

Kunstenaar Yvonne Dröge Wendel, die ook promotie-onderzoek doet aan de UT, heeft op 29 september de Heinekenprijs voor Kunst ontvangen uit handen van Charlene de Carvalho-Heineken.

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor Kunst bedraagt 50.000 euro, en daarnaast 50.000 euro voor een publicatie of expositie. De internationale jury van de prijs, samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen (KNAW) acht het werk van Yvonne Dröge Wendel "origineel, inventief en vitaal." Behalve beeldend kunstenaar, en hoofd van de afdeling beeldende kunst van de Gerrit Rietveld Academie, is Dröge Wendel ook onderzoeker: met prof. Peter-Paul Verbeek als promotor doet zij onderzoek naar 'het relationele en performatieve vermogen van objecten'.


De drijfveer achter het werk van Dröge Wendel is voelbaar en zichtbaar aanwezig: op een speelse, filosofische manier onderzoekt Dröge Wendel hoe objecten het gedrag van mensen beïnvloeden. Een markant voorbeeld is de zwarte bal van 3,5 meter doorsnee die zich met hulp van het publiek een weg door straten en steegjes baant en door poortjes heen ruimtes binnendringt. Het publiek reageert met zichtbaar plezier op het object en gaat ermee aan de haal.

Yvonne Dröge Wendel (Karlsruhe 1961) woont en werkt in Amsterdam. Ze is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en was artist in residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam (1993-1994) en de Delfina Studios in Londen (2002-2003).  Ze publiceert kunstenaarsboeken, exposeert regelmatig solo en in groepstentoonstellingen, en treedt regelmatig in contact met publieksgroepen op uiteenlopende plekken in de openbare ruimte. In 1994 werd zij tweede prijswinnaar van de Prix de Rome op het gebied van beeldende kunst en theater. 

De Heinekenprijzen zijn op 29 september uitgereikt door de dochter van dr. A.H. (Freddie) Heineken, mevr Charlene de Carvalho-Heineken.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin