UTFaculteitenBMSDept HBEIEBISNewsDrie jonge UT'ers bij top in Singapore

Drie jonge UT'ers bij top in Singapore

Drie jonge onderzoekers van de Universiteit Twente, Sinem Tas, Gréanne Leeftink en Justyna Chromik, zijn uitverkozen om bij de Global Young Scientists Summit 2017 in Singapore te zijn.

De top in Singapore vindt plaats van 15 tot 20 januari 2017. Een selecte groep van jonge onderzoekers van over de hele wereld krijgt de kans om een breed programma bij te wonen. ‘Advancing Science, Creating Technologies for a Better World’ is het thema. De line-up van sprekers is indrukwekkend: veel winnaars van de Nobel Prijs, Fields Medal, Millennium Technology Prize en Turing Award.


Gréanne Leeftink verwacht dat zij haar horizon kan verbreden tijdens GYSS, en dat dit inspirerend zal werken: “Het programma is heel breed. Ik zie een aantal grote namen uit de wiskunde bij de sprekers, ik zie vooral uit naar hun bijdragen. En het contact met andere jonge onderzoekers lijkt me ook gaaf, horen wat hen drijft. Dat is goed voor mijn eigen reflectie.”

Betere diagnose en behandeling kanker

Gréanne studeerde aan de UT Industrial Engineering and Management en doet nu promotieonderzoek aan de faculteit BMS (Centre for Healthcare Operations Improvement Research). Zij wil graag de diagnose en behandeling van kanker verbeteren, door de processen in het ziekenhuis beter op elkaar af te stemmen. Snelle diagnose vergt bijvoorbeeld ook dat het onderzoek in de planning van het lab en alle betrokken specialisten past: voor de veelvoorkomende kankertypen zoals borstkanker is dit weliswaar geregeld, maar dat kan soms ten koste gaan van andere typen. Met slimme wiskunde is dit beter te verdelen. En dat is complex, omdat de agenda’s van specialisten en multidisciplinaire teams al ver van te voren worden gevuld, terwijl je op dat moment nog niet weet welke typen tumoren op de dag zelf besproken gaan worden. Gréanne doet onder meer onderzoek in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Tijdens een verblijf van enkele maanden aan de Mayo Clinic in de VS, wezen haar begeleiders haar op de mogelijkheid van deelname aan de GYSS in Singapore.


Sinem Tas ziet uit naar de bijdrage van een van de weinige vrouwelijke Nobelprijswinnaars in de chemie, Ada Yonath. “Zij is voor mij een soort rolmodel. Daarnaast zijn er veel kleine sessies die je als jonge onderzoeker kunnen helpen groeien. Dat kan gaan over het schrijven van onderzoeksvoorstellen, financiering, maar ook over ethische aspecten.”

Bio-geïnspireerde polymeren

Sinem is postdoc in de groep Materials Science and Technology of Polymers van Julius Vancso (faculteit TNW). Zij promoveerde ook aan de UT, in de groep van Kitty Nijmeijer. Zij werkt graag aan materialen die geïnspireerd zijn door de natuur. Op dit moment doet zij onderzoek naar zogenaamde ‘brush polymers’, polymeren die aan één kant aan een oppervlak vastzitten en een soort borstels vormen die andere stoffen kunnen opvangen, als sensoren. Het idee is dat door de polymeren te 'schudden' bij een bepaalde frequentie, ze gemakkelijker stoffen opnemen en daarmee nog veel betere sensoren worden. Dit werkt net als bij de slijmlaag in de dunne darm, die eigenlijk voortdurend in beweging is. Omdat de groep van Vancso nauw samenwerkt met collega’s in Singapore, benut Sinem de GYSS-week ook om contacten te leggen in haar eigen vakgebied. “Het lijkt me een stad met een enorme energie, ik ben heel benieuwd.”


Justyna Chromik verwacht vooral dat de top in het teken staat van inspireren en netwerken. “Van zoveel  jonge wetenschappers die vanuit heel verschillende achtergronden kijken naar vragen, steek ik ongetwijfeld veel op.” Ze is benieuwd naar een kleine sessie met Vint Cerf, een van de grondleggers van Internet, winnaar van de Turing Award en ook eredoctor van de Universiteit Twente.

Beveiliging smart grids

Justyna doet aan de UT (faculteit EWI, Design and Analysis of Communication Systems) promotie-onderzoek naar de beveiliging van computernetwerken voor onze energievoorziening, zoals ‘smart grids’ die vraag en aanbod van energie regelen.  Deze netwerken zijn kwetsbaar voor aanvallen: een kleine aanval met lokale stroomuitval is nog te overzien, maar wat als iemand zich toegang verschaft tot een kritiek punt in het netwerk en het hele ‘grid’ plat legt? Met de komst van nieuwe energiebronnen wordt dit steeds belangrijker. De kwetsbaarheid komt deels doordat heel veel verschillende typen apparaten worden aangesloten, lang niet allemaal goed beveiligd en soms met zeer simpele wachtwoorden. Het systeem dat in dit soort systemen wordt gebruikt, heet SCADA: supervisory control and data acquisition. Behalve naar de digitale beveiliging kijkt Justyna ook naar het type apparaat dat wordt aangesloten: uit fysieke meetgegevens van bijvoorbeeld de spanning en de stroom is ook informatie af te leiden over het type apparaat. Zo wordt het netwerk ook ‘self-aware’ en verkent het of een nieuw apparaat eigenlijk wel ‘op zijn plaats’ is. “Mijn promotor, Boudewijn Haverkort, vond dat GYSS wel iets voor mij zou zijn. Voor mijn eigen vak ben ik bijvoorbeeld ook geïnteresseerd in het verhaal van Butler Lampson, ook winnaar van de Turing Award en specialist in security.”

One-north

De naam voor de Global Young Scientists Summit is ook wel GYSS@one-north: one-north verwijst niet alleen naar de breedtegraad van Singapore, het is ook een innovatiecampus van 200 hectare in de buurt van kennisinstellingen zoals de National University of Singapore (NUS). De lijnen tussen bedrijven, universiteiten en bijvoorbeeld ziekenhuizen zijn er kort. De Universiteit Twente werkt op verschillende fronten samen met NUS, maar bijvoorbeeld ook met de Singapore University of Technology and Design (SUTD), Nanyang Technological University (NTU) en onderzoeksagentschap A*STAR.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin