Informatie

Doel van het onderzoek

De Universiteit Twente wil op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten de effectiviteit van enkele geluksoefeningen uittesten onder een grote steekproef uit de Nederlandse bevolking. De geluksoefeningen die in dit onderzoek onderzocht worden zijn bedoeld om mensen te helpen om een plezierig, betrokken en betekenisvol leven te leiden. Het doel van dit onderzoek is om vast te stellen of het uitvoeren van deze oefeningen kan helpen bij het vergroten van duurzaam geluk en welbevinden.

Wie kunnen deelnemen?

U kunt meedoen aan het onderzoek als u 18 jaar of ouder bent, een goede internetverbinding heeft,  beschikt over een e-mailadres en in de periode tussen 16-09-2017 en 19-11-2017 niet meer dan vier aaneengesloten dagen op vakantie zijn. Het onderzoek is bedoeld voor mensen die een verminderd welzijn of geluk ervaren. U heeft behoefte aan ondersteuning bij het vergroten van plezier en betekenis in uw leven en bij de ontwikkeling van duurzaam geluk.

U mag lichte klachten ervaren, zoals somberheid of slaapproblemen. U mag geen ernstige psychische klachten hebben of voor de somberheidsklachten medicatie gebruiken.

De geluksoefening

Het is de bedoeling dat u gedurende 6 weken met een ‘geluksoefening’ aan de slag gaat. Meestal kunt u deze oefening op één dag van de week uitvoeren. We verwachten dat de oefening u ongeveer 30-60 minuten per week kost. Ter ondersteuning ontvangt u elke week op zondag een email van de onderzoekers met instructies voor de oefening. Het is de bedoeling dat u de oefening uitvoert op een doordeweekse dag. Dit zal ook in de instructies vermeld staan. U wordt tevens gevraagd om in een soort online geluksdagboekje op te schrijven wat u gedaan heeft op de dag nadat u de oefening heeft uitgevoerd. Ook dit staat aangegeven in de instructies die u elke week per email ontvangt. We zullen u helpen herinneren door 1 á 2 keer per week een “reminder” te sturen per email.