Medewerkers CW

Dr. L. van de Wijngaert, Lidwien

Universitair docent

Aanwezig op: Ma./ Di.
Gebouw: Cubicus, kamer C 221
Telefoon: 053 – 489 3299 (secretaresse)
Fax: 053 – 489 4259
e-mail:

English profile

Expertise

Op dit moment is Lidwien van de Wijngaert als Universitair Docent verbonden aan de vakgroep Media Communicatie en Organisatie (MCO) van de Faculteit Gedragswetenschappen (GW) van de Universiteit Twente. Daarvoor werkte ze als Universitair Docent voor het Instituut voor Informatica en Informatiekunde van de Universiteit Utrecht. In 1999 is ze gepromoveerd op een onderzoek dat is uitgevoerd bij het Telematica Instituut. Daarvoor heeft ze Communicatiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Haar expertise ligt op het gebied van:

  • De elektronische overheid vanuit het perspectief van de gebruiker
  • Meer algemeen: het proces van diffusie van innovaties vanuit een contextuele benadering
  • De ontwikkeling van een methode voor meta-analyse op basis van netwerk analyse

Onderwijs

  • •Diffusion of Innovations
  • •Organisationele Communicatie
  • •Onderzoeksmethoden en statistiek

Lopende onderzoeksprojecten

In samenwerking met het Telematica Instituut wordt een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden van kanaalsturing. Deze verkenning vindt plaats binnen het project Kanalen in Balans. Dit is een meerjarig wetenschappelijk en oplossingsgericht onderzoek naar het multichannelvraagstuk bij de overheid.

Voor het ministerie van Economische zaken wordt onderzoek uitgevoerd naar de diffusie van HDTV in Nederland. In dit onderzoek wordt zowel de vraag- als de aanbodkant in kaart gebracht. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Instituut voor Informatica en Informatiekunde van de Universiteit Utrecht.

Samen met de Universiteit Gent (Belgie) en het Instituut voor beeld en geluid voeren wij een onderzoek uit naar de ontsluiting van digitale omroeparchieven.

Brochure gemeente

Functies

Docent voor de MBI Cross Media (Lemniscaat)

Publicaties

Wijngaert, L. van de & Bouwman, H. (2009). Would you share? Predicting the potential use of a new technology. Telematics and Informatics, 26(1), February 2009 (pp. 85-102).

Wijngaert, L. van de, Vermaas, K., Brinkkemper, S. & Bouwman, H. (2008). Accuulating IS Theories using a Network Approach towards Meta-Analysis. In Proceedings of the 16th European Conference on Information Systems (ECIS) in Galway, Ireland.

Bouwman, H., Hooff, B. van den, Wijngaert, L. van de & Dijk, J. van (2005). ICT in Organisations: Adoption, Implementation, Use and Effects. London: Sage Publications.

Wijngaert, L. van de (2004). Old and New Media; A Threshold Model of Technology Use. In H. van Oostendorp, L. Breure & A. Dillon (Eds.), Creation, Use, and Deployment of Digital Information (pp. 247-261). Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.

Bouwman, H. & Wijngaert, L. van de (2002). Content and Context: A new research approach to the basic charcteristics of information needs. New Media and Society, 4(3), 329-354.