Cognitieve Psychologie en Ergonomie (CPE)

De vakgroep Cognitieve Psychologie & Ergonomie (CPE) verzorgt onderwijs over, en voert onderzoek uit naar, de menselijke prestatie bij het gebruiken van technische systemen, en de aard van de daarbij toegepaste menselijke informatieverwerkingsprocessen. Er wordt gewerkt vanuit een cognitief (oftewel informatieverwerkings-) perspectief. Hierbij wordt aansluiting gezocht naar samenwerking met andere wetenschappelijke disciplines.

Onderzoek

De kracht van de CPE benadering ligt in de nauwe verstrengeling van het toegepaste (probleemoplossende) onderzoek en het fundamenteel (informatieverwerking) georiënteerde onderzoek. Deze verstrengeling (de zgn. ‘back-to-back research’) betekent enerzijds dat toegepast onderzoek leidt tot verder onderzoek naar relevante fundamentele onderwerpen, en dat anderzijds fundamenteel onderzoek de kennis verschaft die noodzakelijk is voor kwalitatief hoogstaand toegepast onderzoek. Deze verstrengeling is mede van belang om een onderscheid te kunnen maken met de meer technische benadering van mens-machine interactie bij de faculteiten EWI en CTW. 

Lees meer…

Onderwijs

De vakgroep CPE biedt de master Human Factors & Engineering Psychology aan. In deze masterspecialisatie ligt de focus op de behoeften en vaardigheden van mensen in de interactie met technologie.

Lees meer…

Video/voorbeeld