Workshops

Tussen 14.00 en 15.30 uur worden onderstaande workshops gegeven.
Via het aanmeldformulier kunt u een eerste en tweede keuze aangeven welke workshop u wenst te volgen


A

Goed leven met psychische klachten

Goed leven met psychische klachten is een groepsbehandeling of -training voor mensen met min of meer blijvende psychische klachten of kwetsbaarheid. Het doel is het bevorderen van persoonlijk herstel en groei. Het programma ondersteunt mensen bij het vinden van vreugde, betekenis, verbondenheid en betrokkenheid in het eigen leven, in aanwezigheid van psychische kwetsbaarheid. In deze workshop maak je kennis met de interventie, de ervaringen van patiënten die de groep gevolgd hebben enhoe de training gepast kan worden en toepassingen bij verschillende doelgroepen.

Begeleiders: 
Bart Geerling is verpleegkundig specialist ggz, onderzoeker en hoofd van Dimence Bipolair en Dimence Psychiatrie & zwangerschap.

Amber Hulskotte is gz-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog en werkzaam bij GGNet. 

Hanneke Verboom is verpleegkundig specialist ggz bij Dimence Bipolair.

B

Welbevindentherapie

Welbevindentherapie is een transdiagnostische, individuele behandeling die bestaat uit acht sessies. Centraal staat het uitbreiden van positieve ervaringen en het psychologisch welbevinden van mensen. WBT kan worden toegepast na of in combinatie met een klachtgerichte behandeling. Ook kan ze worden overwogen bij heraanmelding. Hoewel WBT zich primair richt op de positieve geestelijke gezondheid, blijkt het in de praktijk ook tot afname van psychische klachten te leiden. In de workshop maak je kennis met de behandeling en vertellen de begeleiders over ervaringen bij angst- en stemmingsklachten.

Begeleiders: 
Klaas Huijbregts is als senior onderzoeker en klinisch psycholoog verbonden aan Scelta, het Top-ggz-expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek van GGNet.

Femke Vergeer is werkzaam als gz-psycholoog en doet promotieonderzoek naar de inzet van blended positieve psychologie interventies bij mensen met een stemmingsstoornis.

C

Vragenlijst Positief Psychologisch Functioneren

De vragenlijst Positief Psychologisch Functioneren (PPF) is een centraal onderdeel van welbevindentherapie (WBT). Cliënten vullen de vragenlijst in en krijgen zo inzicht in hun positief psychologisch profiel. Op basis van dit profiel kan de focus voor specifieke positief psychologische interventies worden bepaald. In deze workshop wordt de vragenlijst geïntroduceerd en vertellen de begeleiders over hun ervaringen met cliënten in de Basis GGZ.

Begeleiders: 
Bregje Brenninkmeijer is als gz-psycholoog en cognitief gedragstherapeut werkzaam bij iPractice.

Simone Das Dores werkt als klinisch psycholoog bij iPractice.

D

Dankbaarheid

Dankbaarheid is een emotie die we ervaren wanneer we iets ontvangen. Maar het kan ook worden gezien als een levenshouding, als de intentie om naar het leven te kijken door een bril van overvloed en het 'kleine, dagelijkse' te waarderen. Onderzoek laat zien dat deze intentie goed te trainen is en dat dit het welbevinden vergroot en psychische klachten vermindert. In deze workshop maak je kennis met mogelijkheden en barrières voor dankbaarheid en staan we stil bij toepassingen bij mensen met stemmingsstoornissen.

Begeleiders:
Ernst Bohlmeijer, hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering Universiteit Twente.

Bianca Binnenpoorte-Schuurman is gz-psychologe en in opleiding tot klinisch psycholoog. Zij doet onderzoek naar dankbaarheid als interventie bij depressie. 

E

Een Sterk Verhaal

Het levensverhaal van mensen met persoonlijkheidsstoornissen kent veelal ontwrichtende en traumatische ervaringen die zijn opgetreden tijdens de (vroege) ontwikkeling met diepgaande gevolgen voor de ervaren psychologische en emotionele gezondheid. Wanneer mensen het eigen verhaal leren kennen en delen met anderen, ontstaat er ruimte voor de ontwikkeling van een beter begrip van de eigen geschiedenis en persoonlijkheidsvorming. Een Sterk Verhaal is een verhalende interventie die mensen met persoonlijkheidsproblematiek de mogelijkheid biedt om op een gepersonaliseerde wijze te werken aan persoonlijk herstel. Aan de hand van een drieluik bestaande uit het verleden (luik 1), een belangrijk keer- of kantelpunt (luik 2), en het heden en de toekomst (luik 3) schrijven cliënten gedurende 12 weken verhalen over hun leven. Het resultaat is een persoonlijk gedrukt levensboek. In deze workshop vertellen we over de achtergronden van Een Sterk Verhaal en ga je ook zelf aan de slag met korte biografische oefeningen.

Begeleiders:
Silvia Pol werkt als geregistreerd klinisch psycholoog/psychotherapeut bij Scelta, een topggz afdeling van GGNet voor behandeling van persoonlijkheidsproblematiek. Zij is bezig met een proefschrift over een narratieve benadering van persoonlijkheidsproblematiek.

Renée Rosenboom is biografisch coach bij de Levensstudio. Zij schrijft levensboeken op basis van biografische interviews, begeleidt mensen die vastlopen in hun levensverhaal, ontwikkelt narratieve programma’s en verzirgt narratieve trainingen.

Gerben Westerhof is directeur van het Story Lab aan de Universiteit Twente en als onderzoeker verbonden aan Scelta. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen levensverhalen en geestelijke gezondheid en welbevinden.

F

Compassietraining

 Compassie betekent het opmerken van pijn, stress of moeilijkheden, en actie willen ondernemen om dat lijden te verlichten. Vanuit hardnekkige gewoontes zoals zelfkritiek, het goed willen hebben en ontkennen of negeren van lijden, wordt vaak snel aan (persoonlijk) lijden voorbij gegaan. Compassietraining zoals Compassionate Mind Training (CMT) helpt om zelfcompassie te ontwikkelen, en bestaat zowel in zelfhulp als in therapie vorm (CFT). De training bevat psycho-educatie over o.a. de functionele en evolutionaire basis van zelfbeschermende emoties zoals angst en boosheid, en diverse ervaringsgerichte, reflectieve en meditatieve oefeningen. Centraal staan zowel het zorgdragen voor lijden als het versterken van welbevinden. In de workshop maak je kennis met compassie en de kerncomponenten van de training, en staan we stil bij de toepassing bij mensen met kanker. 

Begeleiders:
Judith Austin is universitair onderzoeker/docent bij Universiteit Twente.

Maya Schroevers is universitair hoofddocent en mindfulness trainer bij Universitair Medisch Centrum Groningen. Samen met collega’s, patiënten en zorgprofessionals ontwikkelden zij een mobiele compassietraining voor mensen met kanker.

G

Positieve psychologie bij vluchtelingen

Sinds enkele jaren zien we de opkomst van strengths-based interventies binnen het aanbod van hulpverleningsprogramma’s voor vluchtelingen. Een voorbeeld van een dergelijk programma is BAMBOO, een GGZ-programma voor vluchtelingen. Aan dit programma hebben al ruim 4500 vluchtelingen in Nederland deelgenomen. In het programma staat het herontdekken, verkennen en toepassen van karaktersterkten op een cultuur sensitieve manier centraal. In deze workshop gaan we in op het belang van culturele adaptatie en maakt  u kennis met enkele cultuur sensitieve positieve psychologie interventies die u kunt inzetten om het welzijn van mensen met een vluchtelingen achtergrond te versterken.

Begeleiders: 
Tom Hendriks is als GGZ preventie programma ontwikkelaar, trainer en onderzoeker werkzaam voor diverse organisaties en verbonden aan de Tilburg Universiteit.

Mansi Mirshokraie is studente medische en klinische psychologie aan de Tilburg Universiteit en ervaringsdeskundige.