UTFaculteitenBMSCompassievolle Technologie

Compassievolle Technologie

Het ontwerpen van compassievolle TECHNOLOGIE VOOR DUURZAME GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

De kosten en vraag naar GGZ nemen continu toe. Technologie zou op verschillende manieren kunnen bijdragen aan het bieden van toegankelijke en betaalbare zorg. Dit roept echter de vraag op: kan technologie een grote rol spelen in de GGZ, waar menselijke verbinding en waarden (zoals compassie) zo belangrijk zijn? Om de integratie van technologie in de geestelijke gezondheidszorg te vergemakkelijken, stellen we voor om compassie voorop te stellen, zowel in het ontwerpproces als in het verdere gebruik.

Compassie betekent het herkennen van lijden en gemotiveerd zijn om het te verlichten. Daarom zien we compassievolle technologie als technologie die het herkennen en verlichten van menselijk lijden faciliteert en mogelijk maakt. In dit project onderzoeken we hoe compassie kan worden ingebed in technologie ontwerp (design for values), hoe technologie kan worden beoordeeld op compassie en hoe therapeuten en technologie optimaal kunnen samenwerken om lijden te verlichten.

Hiervoor hebben we een multidisciplinair team opgebouwd, bestaande uit onderzoekers van zowel interaction design als psychologie aan de Universiteit Twente. Verder werken we samen met GGZ-organisaties zoals Dimence groep en eHealth-ontwikkelaar Minddistrict. Het project wordt gesubsidieerd door een NWO-subsidie, vanwege de relevantie voor de samenleving en gezondheid.

PROJECTDOELEN

Het belangrijkste doel van dit project is om een nieuw perspectief te bieden op het ontwerp en gebruik van technologie voor de geestelijke gezondheidszorg: met compassie als leidende kracht en motivatie. Ten eerste zullen we werken aan het ondersteunen van therapeuten met een gestructureerde, evidence-based Blended Treatment manier van werken, die ook geworteld is in de principes van compassievolle technologie. Ten tweede zullen we innovatieve technologie ontwerpen rond de waarde van compassie. Uiteindelijk kunnen deze activiteiten leiden tot een meer duurzame GGZ, waarbij mens en techniek samen bijdragen aan een compassievolle behandeling.

We zoeken deelnemers!

Op dit moment zoeken we nog clie╠łnten die mee willen denken over wat belangrijk is bij het evalueren of technologie bijdraagt aan compassie in de behandeling. Ken jij of ben jij iemand die nu in behandeling is in de GGZ, of deze minder dan een jaar geleden heeft afgerond, en minimaal 18 jaar is? Laat het ons weten

NIEUWSGIERIG NAAR DE LAATSTE UPDATE?

Blijf op de hoogte van de laatste updates op het gebied van compassievolle technologie, design voor waarden en de integratie van technologie in de geestelijke gezondheidszorg door je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Mis de kans niet om voorop te lopen op het gebied van compassievolle technologie in de geestelijke gezondheidszorg.

Klik op de knop hieronder en schrijf ons een mailtje waarin je benoemt dat je je wil abboneren op de nieuwsbrief.

PROJECTleden