AuteursJoyce Karreman en Renske van Enschot
UitgeverijVan Gorcum
Gepubliceerd in2013
ISBN9789023249818
E-mailj.karreman@utwente.nl; r.vanenschot@let.ru.nl

Sluit deze tekst wel aan bij de gestelde doelen? Hoe samenhangend is de tekst? Welke overtuigingsmiddelen worden ingezet? Is de argumentatie wel aanvaardbaar? Hoe conventioneel is deze tekst? Al dit soort vragen komen aan bod in Tekstanalyse.

Dit handboek behandelt vijf methoden waarmee teksten geanalyseerd en geëvalueerd kunnen worden: functionele analyse, coherentieanalyse, retorische analyse, argumentatieanalyse en genreanalyse. Deze methoden helpen de lezer om te ontdekken hoe een tekst in elkaar zit en hoe deze beoordeeld en – als nodig – verbeterd kan worden. Elk hoofdstuk gaat in op één van de vijf methoden en sluit af met een uitgebreide voorbeeldanalyse.

Tekstanalyse is primair bedoeld voor studenten letteren en communicatiewetenschap. Tegelijkertijd is het boek een waardevolle aanvulling voor iedereen die in zijn of haar studie of in de communicatiepraktijk met teksten bezig is.

Joyce Karreman werkt aan de Universiteit Twente. Daar geeft ze onderwijs bij de opleiding Communicatiewetenschap op het gebied van tekstanalyse, tekstontwerp en tekstevaluatie.

Renske van Enschot werkt aan de Radboud Universiteit Nijmegen bij de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur. Ze geeft onderwijs op het gebied van tekstanalyse, retorica en wetenschapsjournalistiek.