Testimonials

Daphne - Psycholoog

Alumnivereniging Amygdala bezoekt afgestudeerde PSY’ers op hun werk:

Daphne:" In mijn werk komt de combinatie van V&G en A&O perfect naar voren!"

Arbeid&Organisatie én Veiligheid&Gezondheid!

Na mijn studie Communicatie, wilde ik totaal iets anders. Mijn keuze was vrij snel gevallen op Psychologie. Toen ik hoorde dat ik dit in Enschede via een verkort traject kon volbrengen én dat daar (destijds) ook nog een leuke financiële meevaller bij kwam kijken, was de keuze voor Enschede snel gemaakt. Na een premaster jaar, waarin ik verschillende extra vakken heb gevolgd uit het eerste en het tweede jaar van de ‘reguliere’ Psychologie opleiding, ben ik ingestroomd in de master. In eerste instantie zou ik starten met Veiligheid&Gezondheid, omdat de klinische kant van de psychologie mij het meest trok. Aan de andere kant trok het ‘zakelijke’ van Arbeid&Organisatie mij ook aan. Na de introductie van de master heb ik daarom besloten beide masters te gaan volgen. Dit bleek goed haalbaar, omdat voor beide richtingen maar op één dag in de week colleges gepland waren. Uiteindelijk heb ik mijn scriptie voor A&O geschreven. Mijn plan was ook nog een scriptie te schrijven voor V&G, maar hier kon ik me in combinatie met werk onvoldoende voor motiveren. Uiteindelijk heb ik mijn studie Psychologie afgerond met als hoofdrichting A&O en nevenrichting V&G.

Studeren in het buitenland? Stages?

Helaas heb ik niet gestudeerd in het buitenland. Die mogelijkheid was er destijds niet. Bij een voltijd studie is dit denk ik wel mogelijk. Het niet studeren in het buitenland, maak ik daarom nu maar goed met het maken van veel mooie reizen ;). Stage heb ik wel gelopen. Dit was niet verplicht, maar ik wilde graag mijn diagnostiek aantekening halen en uiteraard alvast wat werkervaring opdoen. Mijn stage heb ik uiteindelijk gevonden in Utrecht, bij Ascender, een psychologisch (advies)bureau dat zich richt op arbeid en gezondheid. Een mooie combinatie van mijn twee afstudeerrichtingen! Tijdens mijn stage heb ik mij met name gericht op klinisch en neuropsychologisch onderzoek. Ik vond dit erg leuk om te doen en dit prikkelde mij aan de slag te gaan als psycholoog.

Afgestudeerd, en dan?

Tijdens mijn stage werd mij aangeboden om binnen Ascender als basis psycholoog aan de slag te gaan binnen een ‘young professionals programma’. Dit programma houdt in dat ik samen met enkele andere collega’s verder opgeleid wordt tot psycholoog. Hier hoort tevens bij dat ik ook extern een opleiding mag doen. Momenteel volg ik de opleiding tot (cognitief) gedragstherapeut. Ik wil tevens extra vakken gaan volgen op de Open Universiteit, zodat ik te zijner tijd de GZ-opleiding zou kunnen doen.
Ik werk inmiddels ruim twee jaar voor Ascender. In mijn werk houd ik mij zowel bezig met individuele begeleidingen als psychologisch onderzoek. De individuele trajecten richten zich met name op het begeleiden van mensen die met psychische klachten uitgevallen zijn van werk. Het gaat dan om de relatief wat mildere problematiek als depressies, overbelasting, burnout en angstklachten. De trajecten zijn kortdurend (ongeveer 10 gesprekken) en hebben meestal als doel het begeleiden van mensen bij de terugkeer van werk (reintegratie). De gesprekken hebben vaak een coachend karakter, waarin ik mensen help op een andere manier te gaan functioneren in werk. Tevens doe ik veel diagnostisch onderzoek, bijvoorbeeld bij mensen die al jarenlang een uitkering ontvangen, en waar zeer waarschijnlijk sprake is van (ernstige) psychische problematiek. Ik stel dan een diagnose, noem beperkingen en geef advies voor therapie. Soms pik ik in mijn werk ook nog leuke extra’s mee, als het geven van trainingen, bijvoorbeeld aan bedrijfsartsen.

De toekomst

Tot nu toe ben ik tevreden over mijn loopbaan. In mijn werk komt de combinatie van V&G en A&O perfect naar voren! Ik krijg binnen mijn werk voldoende mogelijkheden mij op deze gebieden verder te ontwikkelen. Graag zou ik in de toekomst de GZ opleiding willen doen, waardoor ik hopelijk in de toekomst voor mezelf zou kunnen beginnen. Een eigen praktijk of trainingbureau lijkt mij wel wat. Of dit zich te zijner tijd zal richten op individuele begeleidingen of training&advies, zal de toekomst uitwijzen. Misschien wel een combinatie van beiden. Nog genoeg te leren en ontwikkelen binnen dit boeiende vak!

Volgende maand: Matthijs?? (aio A&O)

Wil je contact opnemen met een van de alumni? Stuur dan een mailtje naar amygdala@utwente.nl.