Testimonials

Aniek - Psycholoog bij Mediant GGZ

Alumnivereniging Amygdala bezoekt afgestudeerde PSY’ers op hun werk:

Aniek:" Ik heb ongemerkt de juiste keuzes gemaakt."

Veiligheid & Gezondheid!

Na mijn studie Psychomotorische Therapie op het HBO wilde ik het liefst (klinische) Psychologie studeren, maar daar wilde ik niet nog eens vier jaar over doen. Ik heb daarom gekozen voor de UT omdat hier de mogelijkheid bestond de master in twee jaar af te ronden. Via de premaster ben ik ingestroomd in de master Veiligheid en Gezondheidspsychologie. Ik heb gekozen voor deze richting omdat deze de klinische kant in zich had, wat aansloot bij mijn vooropleiding. Ook de vakken over risicokunde leken mij interessant.

Studeren in het buitenland? Stages?

Het leek me leuk om een deel van de studie, bijvoorbeeld het afstudeertraject, in het buitenland te volgen, maar helaas was die mogelijkheid er destijds niet. Ik was echter het jaar voor het starten van de psychologie premaster al voor langere tijd naar het buitenland geweest, dus was mijn reislust al iets verminderd.
Een stage was niet verplicht, maar ik heb wel aangestuurd op het volgen van een stage bij Mediant, centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, omdat ik mijn Basisaantekening Psychodiagnostiek wilde behalen en graag praktijk ervaring wilde opdoen. Ik heb hier zowel psychologische onderzoeken gedaan, als stage gelopen op de deeltijdafdeling waar ik veel intakes heb uitgevoerd.

Afgestudeerd, en dan?

Ik had in mijn hoofd dat mijn studie psychologie gewoon een uitstapje was en dat ik als psychomotorisch therapeut wilde gaan werken. Tijdens mijn stage begon ik de werkzaamheden als psycholoog ook steeds leuker te vinden. Toen ik afgestudeerd was en er als psychomotische therapeut alleen banen te vinden waren binnen de forensische zorg, wat niet mijn voorkeur heeft, was de stap snel gezet om als psycholoog verder te zoeken. Toen ik werd gevraagd om nog een tijd op de deeltijdafdeling van Mediant te blijven werken, hoefde ik niet lang na te denken. Ook bleek er toen een interne vacature te zijn voor een basispsycholoog waar ik op kon solliciteren en waarvoor ik werd aangenomen. Ik kwam te werken op de volwassenen ambulante zorg, binnen het zorgprogramma Stemming- en Angststoornissen. Ik heb hiermee veel geluk gehad, want helaas is het niet makkelijk een werkplek te vinden als basispsycholoog. Ik houd nu intakegesprekken voor diagnostiek en indicatiestelling en voer kortdurende behandeling uit. Een behoorlijke sprong in het diepe, want het sloot niet helemaal aan bij de vakken die aan de UT worden gegeven. Ik heb echter goede begeleiding gekregen en in de praktijk leer je snel.

De toekomst

Tot nu toe verloopt mijn carriere vrij soepel. Ik denk deels doordat ik, soms ongemerkt, al tijdens mijn studie de juiste keuzes heb gemaakt. Ik ben nu 1,5 jaar aan het werk binnen Mediant en heb vorige maand te horen gekregen dat ik de GZ-opleiding mag gaan volgen, welke start in januari. Ik moest hiervoor overigens nog wel extra vakken halen omdat de opleiding aan de UT niet voldoet aan de vooropleidingseisen van de GZ-opleiding. De GZ-opleiding is een 2-jarige opleiding die je klaarstoomt tot het beroep van Gezondheidszorgpsycholoog. Hiermee behaal je tevens een BIG-registratie, wat je in staat stelt meer zelfstandig te werken. Als je binnen een GGz setting wil werken, is deze opleiding bijna noodzakelijk. Verder in de toekomst zou ik graag mijn beide studies willen combineren en als lichaamsgericht psycholoog gaan werken, wellicht in mijn eigen praktijk.

Volgende maand: Daphne, Psycholoog.