Amygdala

Voor je begint aan het schrijven van een sollicitatiebrief is het belangrijk om na te denken wat je precies wilt overbrengen. Bedenk ook waarom je geïnteresseerd bent en verdiep je in de organisatie.

Als je schrijft naar aanleiding van een vacature maak dan eerst een overzicht van wat er gevraagd wordt en wat jij te bieden hebt. Dit geheel kun je in je brief verwerken op een mooie gestructureerde wijze. Maak bijvoorbeeld eerst een alinea indeling. Laat je motivatie voor het bedrijf en functie duidelijk uitkomen en ook waarom jij een geschikte kandidaat bent. Begin niet zomaar in het wilde weg met schrijven. Met een sollicitatiebrief probeer je te bereiken dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek dus schrijf daar naar toe en wees boeiend. Gebruik geen algemene argumenten maar wees concreet. De brief moet over die ene organisatie gaan en over jou. Een standaardbrief voldoet dus niet.

Dare to differ

Als je bedenkt dat een personeelsafdeling veel brieven binnen krijgt dan begrijp je ook dat jouw brief beter niet te lang kan zijn. Maximaal 1 A4-tje is genoeg. Zorg voor voldoende wit aan de zijkanten en boven- en onderaan de brief. Gebruik alinea's en witregels om je brief beter leesbaar te maken. Let op een goede indeling met vermelding van de geadresseerde, plaats en datum, aanhef met de naam van degene aan wie de brief is gericht. Vergeet ook niet je eigen gegevens te vermelden voor het geval je cv en brief worden gescheiden. Vermeld ook: 'bijlage: curriculum vitae'.

Tips:

Vermeld in je brief de volgende onderdelen: inleiding, motivatie, kwalificatie, afsluiting Probeer deze onderwerpen ook zoveel mogelijk per onderdeel in een alinea te zetten. Dit maakt de brief beter leesbaar.

  • Geef bij je inleiding aan naar welke functie je solliciteert.
  • Beschrijf je motivatie zo specifiek mogelijk. Niet alleen waarom die branche maar ook waarom deze specifieke werkgever. Waarom heb je affiniteit met dit werk?
  • Geef duidelijk aan waarom je gekwalificeerd bent. Niet alleen je opleiding en werkervaring maar ook je eigenschappen en vaardigheden. Toon ook aan met 'bewijzen' dat je over deze eigenschappen en vaardigheden beschikt. Anders blijven het loze woorden.
  • Laat bij je afsluiting zien dat je uitgenodigd wilt worden voor een gesprek.
  • Wissel de lengte van de zinnen af zodat je een mengeling van korte en lange (niet te lang) zinnen hebt.

En tot slot: laat je brief minimaal 1 dag liggen voor je 'm opstuurt. Je kunt dan kritischer naar je eigen brief kijken.

Bron

Labeur.nl