Vacatures/Bijbaan

Modelleren biofilter in stallen

Een vraagstelling is binnengekomen van het bedrijf JWEspo uit Almelo. Zie ook: http://www.jwespo.com/ ,  een "staltechnisch installatiebedrijf" met zes medewerkers. Zij leveren producten en diensten voor klanten uit de agrarische sector, voornamelijk veebedrijven, zowel koeien, varkens als pluimvee. 

Met een nieuw, gepatenteerd product voert men inmiddels officiële praktijktesten uit: een biologisch luchtfiltersysteem. Dit betreft een 'bed' van ongeveer een halve meter dik met houtsnippers waarop enzymen groeien. Door het bed wordt de stallucht gepompt waarbij ammoniak, fijnstof en geur worden afgevangen. De resultaten zijn zeer goed. Het project heeft inmiddels een "proefstalstatus" gekregen. 

In een vervolgtraject wil men diverse procesparameters veel nauwkeuriger en beter op elkaar afstemmen. Daartoe zoekt JWEspoo een studentonderzoeker die hun proces modelleert en in een simulatieprogramma met de procesparameters experimenteert. Zo hoopt men meer inzicht te krijgen in de manier waarop de vochtigheid van de stallucht het best gestuurd kan worden en/of warmtewinning mogelijk is in het proces. 

De klant heeft voor dit project een bescheiden budget beschikbaar (rond 2000 euro) maar dan moeten wel bruikbare resultaten gehaald kunnen worden. 

Meer informatie:
Science Shop Twente, Ir. Egbert van Hattem, The Gallery, tel. 053-489 4407/3848, e-mail: e.vanhattem@novelt.com