Vacatures/Bijbaan

Magnetische deuren in een cleanroom

Achtergrondinformatie

ColPro (www.colpro.nl)  is een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen, fabriceren en monteren van sandwichpanelen. Deze sandwichpanelen worden gebruikt voor diverse totaaloplossingen, waaronder cleanrooms – klimaatkamers – ovenbouw en rijpcellen. Precisie in de ontwerpfase en realisatie van deze producten is van zeer groot belang. De beheersing van dit proces is de kracht van ColPro en maakt dat zij cleanrooms leveren van een zeer hoge kwaliteit.

 Probleemstelling

De huidige eisen van cleanrooms blijven zich vernieuwen. ColPro wil graag kijken of de toepassing van de huidige hef-schuifdeuren in cleanrooms op een andere manier gerealiseerd kan worden. Deze deuren behoeven onderhoud om defecten van motor en aandrijfriemen tegen te gaan. Door het uitvoeren van onderhoud wordt de “schone “ ruimte geïnfecteerd.

 Oplossingsrichting

STOF is een van de grootste problemen binnen een cleanroom en in de “schone” ruimte. Stof blijft liggen op de afdekkappen – de rails etc. van de schuifdeuren.

ColPro wil graag kijken naar de mogelijkheden van magnetische deuren in hun cleanrooms. Door de toepassing van magnetische deuren worden de oppervlaktes waar stof op kan blijven liggen sterk gereduceerd daar er geen aandrijving nodig is.

Een bijkomend voordeel van magnetische deuren is dat er minder onderhoud en dus minder werkzaamheden aan de deuren gedaan hoeft te worden. Daarmee wordt de vervuiling van onbevoegden en gereedschappen in de “schone” ruimte gereduceerd. Aandrijfriem-defecten en motor-defecten behoren met magnetische deuren tot het verleden.

Bovenstaande opdracht kan als afstudeeropdracht worden uitgevoerd.

Meer informatie:

Science Shop Twente, Ir. Tim Jongman, The Gallery, tel. 053-489 3942, e-mail: t.jongman@novelt.com