Vacatures/Bijbaan

Hulpmiddel voor snijden ambachtelijke ijsstaven

Heldro IJs is al tachtig jaar een begrip in Noord Limburg: https://www.heldro.nl/

De receptuur van de ambachtelijke ijsproducten wordt streng bewaakt en zijn daardoor van constant hoge kwaliteit. Dat valt in de regio (en tot ver daarbuiten) in de smaak. Ook de versheid en korte leverlijnen dragen bij aan de sterke merknaam.
In het hoogseizoen werken tot 40 mensen in het bedrijf, waarbij geproduceerd wordt voor ijssalons en aan 'wederverkopers' zoals aangesloten winkelketens. Kern van de productiecyclus betreffen de ijsstaven die uit de met papier beklede mallen komen. De lengte van de staven is 40 centimeter. 
Bij een temperatuur van minus 25 graden Celsius worden de harde ijsstaven handmatig in gelijke blokken gesneden. Doordat de productie nog steeds groeit (momenteel plusminus 175.000 staven per jaar) is dit een erg arbeidsintensief proces geworden waarbij de fysieke grenzen in zicht komen. 
Het bedrijf wil graag een hulpmiddel ontwerpen om deze stap in de productie te verbeteren, op zo'n manier dat de verdere verwerking op hetzelfde kwaliteitsniveau blijft. Om de blokken te verpakken in de traditionele wikkels, of om ze op andere manieren te verwerken, zijn er randvoorwaarden aan: de maatvoering mag niet teveel afwijken, de staven mogen niet teveel smeltverliezen opleveren, de hardheid moet binnen de perken blijven enz. 

We zijn op zoek naar een ontwerpende student die een programma van eisen kan opstellen, en samen met de klant een aantal oplosrichtingen/concepten uit kan werken. De meest kansrijke zal vervolgens zover mogelijk uitgewerkt worden. Met deze eerste analyse/ontwerpfase wil Heldro IJs verder werken aan prototype en gebruikerstesten uit gaan voeren. 

Meer informatie:
Wetenschapswinkel Twente, Ir. Egbert van Hattem, The Gallery, tel. 053-489 4407/3848, e-mail: e.vanhattem@novelt.com