Vacatures/Bijbaan

Communicatietool oudere migranten met dementie

Achtergrondinformatie:

Carintreggeland (www.carintreggeland.nl) is een zorgaanbieder voor met name ouderen (50 plussers) die in de regio vooral verpleeghuiszorg en thuiszorg aanbiedt. Dit doen zij vanuit de gedachte dat ieder mens uniek en waardevol is. Vanuit die overtuiging bieden zij (gezondheids)zorg, wonen en welzijn op maat.

Deze opdracht gaat specifiek over het wonen met dementie bij de Titus Brandsmahof in Almelo.

Probleemstelling:

Binnen de Titus Brandsmahof wordt door Carintreggeland het kleinschalig wonen principe gehanteerd. Steeds vaker wonen er binnen de Titus Brandsmahof bewoners oudere migranten met dementie. Door hun dementie zijn ze veelal de Nederlandse taal vergeten en kunnen ze eigenlijk alleen nog maar communiceren in hun moedertaal, bijvoorbeeld Arabisch of Chinees. Hierdoor zijn de zorgprofessionals slecht in staat te communiceren met deze bewoners en doen dit veelal in gebarentaal als het gaat om allerlei dagelijkse zaken, als heeft u honger? Hoe voelt u zich? Dit maakt het moeilijk om ook echt te achterhalen wat de bewoners willen, voelen en kunnen.

Oplossingsrichting:

Graag zouden ze bij Carintreggeland zien of er een communicatiemiddel ontwikkeld kan worden waardoor de zorgprofessionals beter kunnen communiceren met oudere migranten met dementie over allerlei dagelijkse zaken. Idealiter zou er binnen dit communicatiemiddel snel geschakeld kunnen worden tussen verschillende talen. De opdracht zou als afstudeeropdracht kunnen worden uitgevoerd.

Meer informatie:

Science Shop Twente, Ir. Tim Jongman, tel. 053-489 3942, e-mail: t.jongman@novelt.com